Expunere de motive pentru proiectul referitor la identificarea si marcarea de trasee de biciclete in municipiul Bistrita pentru amatorii de ciclism montan

In ultima perioada tot mai multi cetatenii ai municipiului Bistrita folosesc bicicleta pentru petrecerea timpului liber. Pe langa deplasarea la locul de munca sau pentru alte activitati tot mai multi bistriteni folosesc bicicleta in mod regulat ca un sport sau hobby. Cele mai frecvente trasee folosite de acestia sunt in padurile din jurul orasului respectiv Padurea Codrisor, Schullerwald, Valea Magherusului, Valea Jelnei, Muntii Bargaului.

Toate aceste rute folosite de pasionatii de ciclism montan sau mountain biking nu sunt semnalizate sau marcate, iar unii dintre ei sau incepatorii nu se descurca atunci cand doresc sa parcurga un traseu de cativa kilometri. Foarte multi parcurg anumite rute cum ar fi Bistrita-Ghinda-Dealu Negru dupa propria orientare, fara marcaje, iar de multe ori intalnesc masini si utilaje care circula prin padure, iar in aceste cazuri nu functioneaza nici o regula de circulatie. Pentru o deplasare normala atat pentru amatorii de mountain bike sau carute sau alte mijloace de transport este necesara marcarea si semnalizarea tuturor traseelor si a drumurilor forestiere sau de pamant. In unele cazuri se vor folosi placute simple care vor contine semne sau mesaje gen „doar pentru biciclete” s.a.

Identificarea, marcarea si semnalizarea acestor trasee si eventual amenajarea acestora la inceput de an ar impulsiona si mai mult folosirea bicicletei in scopuri de petrecere a timpului liber, pentru o viata sanatoasa sau ca hobby. In cazul realizarii unor marcaje detaliate, Bistrita ar putea intra pe harta organizarii de competitii de  maraton sau semimaraton sau altele pentru profesionisti ca in cazul unor orase ca Brasov, Baia Mare, Sibiu, Medias  urmand sa facem parte din calendarul evenimentelor pe doua roti din Romania.  Se poate continua cu concursuri pe timp de noapte in cadrul unor proiecte urbane pentru toate categoriile de amatori de la cei mici la cei mari. Federatia Romana de Ciclism vine in sprijinul desfasurarii unor astfel de evenimente iar in ultima perioada aceste competitii  au luat amploare in Romania.

Avand in vedere cele prezentate mai sus propun adoptarea proiectului de hotarare cu privire la identificarea si marcarea de trasee in municipiul Bistrita pentru practicarea ciclismului montan.

Alin Seserman, Consilier local

Leave a comment