Kelemen Hunor: Înființarea PPTM este o greșeală și pentru maghiarii din România și pentru societatea românească

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că înființarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) este o greșeală atât pentru maghiarii din România, cât și pentru societatea românească care ar putea rămâne fără un interlocutor în Parlament din partea comunității maghiare în cazul în care UDMR nu va mai intra în Legislativ după alegerile din 2012.

‘Am spus de la bun început că este o greșeală. O greșeală politică, o greșeală istorică, fiindcă prin divizarea comunității maghire nu poți să obții un rezultat mai bun. Asta am văzut în 2007, în 2008, în 2009 și comunitatea maghiară nici nu dorește acest lucru. Noi de 20 de ani spunem ceea ce dorește comunitatea maghiară: reprezentare politică puternică în Parlament și la autoritățile locale. Este prematur să vorbim ce șanse are noul partid, dar eu cred că este o greșeală înființarea acestui partid și pentru maghiarii din România, dar și pentru societatea românească, fiindcă dacă anul viitor, printr-o ‘minune’ – spunem noi așa, nu vom intra în Parlament, va fi o problemă, în continuare, fiindcă fără un interlocutor în Parlamentul României din partea comunității maghiare, toate problemele vor fi mult mai greu de gestionat și de aceea este și în interesul societății românești să aibă un interlocutor corect, un interlocutor predictibil din partea comunității maghiare și să reprezinte comunitatea maghiară’, a declarat Kelemen Hunor, duminică, la Crasna, unde a fost prezent pentru a participa la zilele comunei cu același nume.

Liderul UDMR a adăugat că toate sondajele arată că noul partid maghiar și Partidul Civic Maghiar (PCM) au împreună procentele pe care PCM le-a obținut în 2008 și că susținerea UDMR este în continuare puternică.

‘Noi am văzut câteva sondaje, comandate de alții, inclusiv de ei, și am văzut și sondajele noastre. Susținerea noastră este puternică în continuare și susținerea PCM-ului și a noului partid nu depășește procentele care au fost obținute în 2008 de către PCM. Deci ei au împărțit acele procente, dar nu au reușit să adauge nimic la acea susținere. Din acest punct de vedere, eu spun că alegătorii noștri sunt, de foarte multe ori, mai înțelepți decât politicienii’, a precizat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că cei ce au întemeiat PPTM au plecat din UDMR acuzând că Uniunea se transformă în partid politic și au ajuns, în cele din urmă, să înființeze chiar ei un partid.

Leave a comment