Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din satul Bonțida oferă publicului vizitator prilejul de a urmări, duminică, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, precum zidăria, prelucrarea pietrei și dulgheria, o incursiune prin clădirile monumentului aflat de mai mulți ani în restaurare, precum și o plimbare în parcul ce îl înconjoară.

Vizitele ghidate ale castelului vor începe la ora 12,00 și se vor încheia la ora 14,00, programul continuând cu un concurs de vechi fotografii aduse de turiștii colecționari, reprezentând monumentul arhitectural așa cum arăta el în secolul trecut. Cele mai frumoase fotografii vor fi răsplătite cu premii constând în cărți.

Turiștii pot admira, în expoziția deschisă în contextul evenimentului ce se desfășoară duminică și marchează Zilele Europene ale Patrimoniului, fotografii cu lucrările de restaurare a Castelului, care au fost începute în anul 1999.

Vizitatorilor le este permis, sub rezerva protejării naturii, și un picnic în parcul castelului, ce reflectă primele armonii cromatice ale începutului toamnei.

Castelul din Bonțida a fost construit între 1437 și 1543 în stil renascentist, fiind apoi extins, din 1745, în stil baroc austriac, după planurile arhitectului vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach. În 1850, arhitectul Anton Kagerbauer a ridicat o nouă aripă a clădirii, remodelând și parcul, în stil englezesc.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Ansamblul arhitectural a fost grav afectat de un incendiu, la sfârșitul războiului. Nemții în retragere au devastat pinacoteca și biblioteca. După război, localnicii au folosit cărămizile castelului ca material de construcție în lucrări particulare. Direcția Monumentelor Istorice a încercat să restaureze castelul, dar proiectul nu a putut fi început din lipsă de fonduri. Șantierul pentru restaurarea ansamblului a fost deschis în 1999, cu sprijinul ‘Institutului de conservare a edificiilor istorice’ din Marea Britanie. Moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prințul Charles de Wales, a vizitat, în mai multe rânduri, șantierul.

În 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de specializare în restaurarea patrimoniului, deschis la Bonțida.

Leave a comment