Ion Muresan: Misterul Botezului Ministerelor

Mare lucru este să fi autorul unei propoziții. Îl invidiez de ani întregi pe prietenul meu, Lucian Perța, autorul propoziției: „Stam singur cuc, și cucul … zbîrr!”. Propoziția asta mi se pare a fi echivalentă cu „Singurătatea singurătății” a lui Nichita Stănescu.

Deci, cum stam singur cuc, m-am gândit să-mi caut un alt loc de muncă. Cine ar avea nevoie de un poet. Păi, cine are în România suflet mare și ca atare generos? Doar o ființă colectivă. Ființa colectivă, nobilă și generoasă nu e decât Guvernul țării. Nu mă pot totuși adresa cu formula „Dragă Guvernule!”. Așa că am aruncat o privire peste organigrama înaltei instituții, ca să pot scrie unui minister anume. Altfel, se pierde suplica. Mai bine nu mă uitam, căci am văzut că postul pe care îl vânam era ocupat. Cineva a angajat deja un tip năuc și cu multă imaginație, care, de capul lui a botezat ministerele. Și, Doamne, cât am mai visat la postul de ministru al botezului  ministerelor! Singurul folos pe care l-am tras este că am scăpat de o carte din bibliotecă, anume de „1984” a lui Orwell. Mai bine citesc de acum cărți scrise de către guvernele României.

Dar, ca să revin la problema mea, m-am gândit să lansez o ofertă Ministerului Muncii. Numai că, acum se numește Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Probleme de solidaritate socială nu am. Mai bine mă duc în pădure și scriu pasteluri. În pădure cresc ciuperci, curg ape limpezi pline de păstrăvi. Nici asta nu-mi ține, căci trebuie să mă adresez la două ministere: Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor și la Ministerul Apelor și Protecției Mediului. Acum, de ce numai apele țin de mediu și pădurile nu, nu pot să vă răspund. În fond și ciupercile și peștii sunt otrăviți, așa că ar fi fost suficient un singur minister. Nici gândul de a-mi face o casă, una mică, o colibă în pădure nu mi-a fost încurajat de organigramă. Căci, pentru a-mi face cărare până la locuință e necesar să mă adresez Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței.

Hotărât lucru, trebuie să mai fac ceva școală ca să pricep organigrama guvernului. E ușor de zis, dar de greu de făcut, căci Ministerul Educației și Cercetării are doi stăpâni: pe lângă Ministru mai există și un Ministru delegat la Ministerul Educației și Cercetării. Așa că mă dau bătut. Harababură onomastică mai mare și mai pompoasă nu aș fi reușit să fac nici eu, căci denumirile ministerelor parcă sunt câștigate la Bingo, iar la Bingo e cum dă Domnul.

http://sareinochi.wordpress.com/

 

Leave a comment