(PROpolitica) PDL și mecanismele puterii: De la Vasile Blaga la Ioan Oltean

Ioan Oltean & Co la Cotroceni
Ioan Oltean & Co la Cotroceni

Rezultat în urma fuziunii dintre Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, PDL manageriază Puterea politică și financiară însușindu-și, din mers, lecțiile predate de Traian Băsescu. Apărut pe scena politică în urma scindării Frontului Salvării Naționale, Partidul Democrat a crescut de la 5-6 la sută în sondajele și alegerile din 1996, 2000 și 2004, la 35-38% în 2008. Puterea lui Ioan Oltean a crescut la fel de exponențial și, oarecum grație unor legături puternice cu toți liderii marcanți ai PD, printre care și Vasile Blaga. La Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean este singurul leader cunoscut și recunoscut al PD, mai pe urmă al PDL, deși, ,,tovărășii,, de drum nu au fost puțini și ,o parte din ei, ar fi putut ocupa locul de prezidențiabil. La alegerile din 1996, atunci când CDR, adică Convenția Democratică din România a câștiugat alegerile, Ioan Oltean l-a sprijinit pe Petre Roman.  A fost primul bistrițean numit într-o funcție de ministru, Oltean fiind în perioada decembrie 1996-martie 1998, ministru al Mediului, de facto, un politician care s-a folosit de toate armele și resursele pentru a rămâne în Olimp.

Acum, ajuns, practic al doilea om în PDL, nu numai că se folosește de mecanismele puterii, acum le și reconfigurează în funcție de interesele grupărilor economico-financiare care gravitează în jurul PDL și a Modrogranului. Este puternic și știe acest lucru.
La Bistrița, deocamdată, tot e vorba preferată a lui Ioan Oltean, ucenicul-vrăjitor întârzie să apară, iar Nelu Botiș a dat cu bâta în balta cu bani europeni de-au sărit stropii în toate părțile. Ar fi putut fi el moștenitorul Imperiului, dar, no, Houston, avem o problemă. Cu toate acestea, eu știu cel puțin o duzină de primari din BN care se pricep foarte bine la derularea de fonduri europene.
Cert, înaintea sondajului la nivel județean și în urmă căruia ar trebui stabilit cel care va lupta cu Ovidiu Crețu pentru fotoliul de primar al Bistriței, PDL a comandat un sondaj complex la nivel național pentru a vedea exact care este situația partidului.
Care este situația PDL???
Orice analiză politică oricât de pertinentă ar fi ea, rămâne tot o privire teoretică despre un anumit subiect, decizia luându-se în față urnei (teoretic de altfel) sau după vot, la numărătoare.
La ora actuală, PDL nu a reușit acel revirimet cerut de Traian Băsescu, sau poate nu a fost interesat să rezolve problema unei alianțe cu PNL. Deși, o mare parte din analiști consideră că PDL s-ar fi autoizolat, eu cred că lucrurile nu stau chiar așa. Nefrecventabil de către vârfurile USL și o parte din liderii acestei Uniuni, PDL atrage ca un magnet fiind cel care apasă pe butoane, asta, chiar dacă nimeni nu o recunoaște. Cu toate acestea, este foarte clar că experiențele acumulate din 2007 încoace, de la ruperea oficială a Alianței DA, au o încărcătură politică mult prea mare și au pecetluit nu doar separarea electoratelor celor două partide, ci și a establishmentului și leadershipului lor. De altfel, toată povestea de iubire dintre o parte din PDl și o bucată din PNL s-a încheiat odată cu debarcarea grupării Blaga din conducerea PDL.
PDL se va confrunta însă cu un tip inedit de provocare, venită chiar din partea președintelui Băsescu, ale cărui proiecte afectează în cea mai mare măsură PDL.
Prognoză
În cazul alegerilor parlamentare, PDL va fi supus unei duble presiuni: una determinată de intenția lui Băsescu de reducere a numărului de parlamentari și a doua de scădere a scorului electoral.
PDL are 122 de deputați și 48 de senatori, ceea ce înseamnă 170 de parlamentari. Dacă numărul de parlamentari se reduce la 300, presupunând că PDL obține cca. 22-24% din voturi, asta înseamnă cca. 70 de parlamentari, adică puțin peste o treime din numărul actual. Astfel, aproape două treimi dintre deputații și sentorii actuali nu se vor mai regăsi în parlament.
E de gândit cam ce înseamnă pentru un partid care a avut peste 35 % în alegeri o asemenea compresie ! și la locale și la parlamentare. PDL rămâne cu o treime din funcțiile de distribuit din punct de vedere politic, tocmai acelea pe care se sprijinea ca partid.
Proiectul Băsescu” (cu tot ce implică el) decimează practic baza de sprijin a PDL, care este cu atât mai sensibilă cu cât e una non-ideologică. Practic, PDL este un partid construit în jurul exercițiului puterii, centrală și locală, iar coeziunea internă a PDL nu e legată de ideologie, de valori. Spre deosebire de PSD și PNL care indiferent de poziția politică în care se găsesc vor păstra întotdeauna un nucleu stabil, în cazul PDL se pune întrebarea cine și de ce ar mai rămâne cineva într-un PDL comprimat și care oferă puține șanse de a ocupa funcții. Și cu atât mai puțin într-un PDL aflat în opoziție,, arată o analiză făcută de public affairs.
Sigur că PDL, pe atunci PD, a mai trecut printr-o perioadă critică de acest tip, ajungând la limita pragului electoral, în 2001-2003, când mai avea totuși o anumită bază de principiu. PD-ul de atunci a fost salvat doar formarea Alianței Dreptate și Adevăr, ironizată chiar de unul din fondatori: Gheorghe Flutur, care a spus că Alianța DA s-a transformat în Alianța PA (Ponta-Antonescu).
PS
Faptul că Ioan Oltean amână o decizie cu privire la cel care va merge să se bată cu Ovidiu Crețu, este semnalul că lucrurile sunt cât se poate de serioase, iar Crețu un candidat redutabil, greu de dovedit. Dar, mai știu un lucru  – în scurt timp, Oltean va lua o decizie în forul său interior, dacă nu cumva aceasta a fost deja luată.
mai multe puteti citi pe http://www.politicabn.blogspot.com/

Leave a comment