Turneu al pianistului Eduard Stan în Israel

Pianistul român Eduard Stan, unul dintre cei mai bine cotați în prezent pe scena internațională, va susține o suită de recitaluri în Israel, în perioada 19-27 septembrie, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Tel Aviv.

Primul recital va avea loc luni, la renumitul ‘Austrian Hospice’ din Ierusalim, iar cel de-al doilea, miercuri, la Ticho House, muzeul de renume datorat artistei Anna Ticho. Duminică, 25 septembrie, pianistul va cânta pentru publicul meloman din Haifa, la Centrul de Artă și Cultură ‘Rappaport’, iar marți, 27 septembrie, la Rishon LeZion, în sala de concerte ‘Heichal HaTarbut’.

Repertoriul recitalurilor va cuprinde lucrări ale compozitorilor George Enescu, Franz Liszt, Frederic Chopin și Franz Schubert.

Eduard Stan s-a născut la Brașov și a început pregătirea muzicală cu profesoara Stela Drăgulin. S-a afirmat la vârsta de 11 ani, în Germania, unde a emigrat familia sa.
Absolvent al Academiei de Muzică și Teatru din Hanovra, talentul său a fost cultivat de renumitul pedagog german Karl-Heinz Kämmerling, maturizarea artistică fiind desăvârșită după întâlnirea cu maestrul Arie Vardi din Israel, mentorul său. Pianistul a fost profesor la Conservatorul Superior din Lubeck (Germania) între anii 2000 și 2007 și a concertat pe mari scene din Europa, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Auditorio Nacional din Madrid, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, Rudolfinum din Praga, dar și din Statele Unite ale Americii. A colaborat cu personalități importante ale vieții muzicale și culturale internaționale precum Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel, Boris Berman și Martin Dorrie. Caracterizat de critica muzicală drept un pianist cu o tehnică perfectă și o mare capacitate de înțelegere a muzicii pe care o interpretează, Eduard Stan a înregistrat, în 2007, în premieră mondială, integrala pieselor enesciene pentru pian și vioară, împreună cu violonistul român Remus Azoiței, cu care a format un duo de succes în ultimul deceniu, precum și un CD Chopin, apărut anul trecut.

Eduard Stan este fondatorul și directorul artistic al Festivalul ‘George Enescu’ din Heidelberg-Mannheim (Germania).

Leave a comment