„Tineri voluntari pentru bunici solitari” ! la Centrul Alzheimer din Beclean

Duminică, 17 septembrie 2011, un grup de 10 voluntari împreună cu profesoara de biologie Claudia Ladar de la Grupul Scolar Sanitar și psihologul Alexandra Rusan, au făcut o vizită la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Sf. Luca” din Beclean. Aceasta actiune face parte din proiectul „ Tineri voluntari pentru bunici solitari„, un proiect prin care se dorește dezvoltarea spiritului de voluntariat și cetățenie activă a tinerilor din municipiul Bistrița, precum și implicarea lor în activități dedicate vârstnicilor bistrițeni.

Vizita la  Centrul Alzheimer din Beclean ! unul dintre puținele centre de acest fel din țară – a fost binevenită, având în vedere apropiata Zi Mondială Alzeheimer – 21 septembrie.  În ceea ce privește demența Alzheimer, este vorba despre o boalÇŽ care apare ca urmare a afectÇŽrii creierului si consta intr-un declin progresiv al funcțiilor mintale, fiind  afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitÇŽțile sociale, reacțiile emoționale, modul de comportare. Pe mÇŽsura evoluției bolii,  se reduce abilitatea persoanei de a realiza activitățile de fiecare zi, astfel ca, un centru  precum cel din Beclean, poate fi o solutie pentru acesti pacienti, asigurand găzduire, îngrijire personală, servicii sociale specializate de recuperare și reabilitare, integrare/reintegrare socială.

In vizita la centrul din Beclean, am fost plăcuți surprinși de personalul medical amabil și de fețele blânde ale pacienților. Grupul elevilor a avut ocazia să interacționeze cu bătrânii și să afle câte ceva despre viața lor. La „un suc si-un biscuite”, am avut posibilitatea de a sta de vorbă cu ei, iar apoi am făcut o vizita prin centru. În final, toată lumea a fost bucurosă să ne aibă ca vizitatori, multora amintindu-le de tinerețea sau de nepoții lor. Am primit multe sfaturi și urări de sănătate, urări pe care le-am transmis și noi, înapoi, din suflet. Ne-am bucurat că am reușit să aducem puțină veselie pe fețele acestor „bunici”, le-am aflat poveștile  și le-am alinat dorurile de nepoții aflați la depărtare. Cu siguranță că vom reveni sa le mai împărtășim din voioșia noastră.

Psiholog Alexandra Rusan – voluntar Asociatia Ascendent

Leave a comment