Oltean despre prezența Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări, că i se pare “exagerat” faptul că Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunând: “Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?”.

Ioan Oltean a fost întrebat ce atitudine vor adopta parlamentarii PDL când Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“O să îl salutăm, o să rămânem în sală. Nu suntem regaliști, dar suntem oameni care respectăm trecutul acestei țări și o să îl salutăm pe Majestatea Sa Regele Mihai”, a spus Oltean.

Întrebat cum i se pare ideea ca Regele Mihai să se adreseze Camerelor reunite, Oltean a răspuns: “Mi se pare exagerat. Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?”.

El a revenit apoi cu explicații și a spus că, dincolo de glumă, constituțional, plenului celor două Camere i se adresează șefii de stat sau oameni asemănători ca rang în exercițiul funcției.

“Niciodată din 1990 încoace noi nu am fost puși în situația de a lua o asemenea decizie și nu am vrut să creăm un precedent. Eu am tot respectul față de Majestatea Sa și consider că merită să i se acorde respectul cuvenit și că puteam să gândim o altă formă mai bine pusă la punct prin care să celebrăm, să sărbătorim 90 de ani de viață a Regelui Mihai. Așa credem noi pentru a ne feri de precedente care pot fi pe urmă speculate”, a spus Oltean.

El a afirmat că, din moment ce majoritatea a decis altfel, PDL se supune majorității, parlamentarii săi vot fi prezenți în sală când Regele se va adresa națiunii și vor urmări cu atenție discursul acestuia.

Parlamentul a aprobat, marți, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o ședință solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi “pentru”, trei voturi “împotrivă” și 46 de abțineri. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opoziției.

Anterior, Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Regelui Mihai.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că “bietul ex-rege” a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu și PNL.

Băsescu a menționat că decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constituțională, însă a menționat că el nu va participa, pentru că nu are motiv.

Leave a comment