Categories
Agenda Bistrita Comunitate News

EXCLUSIV: Titus Iliuță, patronul de la Prisma, din nou liber

Patronul societății comerciale Prisma, Titus Iliuță, este din nou liber. Acesta a fost reținut în luna mai a anului 2010 pentru 24 de ore, după care a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzat de delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani și înșelăciune.

Într-un comunicat remis presei anul trecut de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se peciza că “procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ! Structura Centrală au dispus, la data de 3 mai 2010, reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Iliuță Titus, pentru inițierea unei asocieri în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. În sarcina inculpatului se reține că, în calitate de acționar și administrator al unei societăți comerciale care datora bugetului de stat accize pentru producția și comercializarea de alcool și băuturi alcoolice, a înregistrat în contabilitate achiziții de bunuri și prestări de servicii nereale, în sumă totală de 297.714.260.220 rol, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 57.958.031.246 rol, din care 47.534.209.614 rol cu titlu de TVA rambursat de la bugetul de stat și compensat cu accizele datorate de societate și respectiv 10.423.821.632 rol cu titlul de impozit suplimentar pe profit. În acest scop, inculpatul Iliuță Titus a cooptat alți 12 inculpați, care controlau mai multe societăți comerciale fără scop lucrativ real – tip „ fantomă”, cu sediile în București, Brașov, Orăștie, Petroșani și Bistrița“.

Tot DIICOT preciza la acea vreme că “membrii grupării au acționat, în perioada noiembrie 2003 -2009, eliberând, în numele societăților pe care le controlau, un număr de 257 facturi fiscale care atestau în fals comercializarea de bunuri și prestarea de lucrări de construcții către societatea inculpatului. Sub pretextul efectuării plăților în contul acestor prestații, inculpatul a delapidat din gestiunea societății suma de 297.714.260.220 rol, sumă ridicată în numerar de către acesta cu explicații fictive. În cursul urmăririi penale, inculpatul a disimulat în contabilitatea societății, atât bunurile cât și lucrările de construcții facturate fictiv, în lucrări efectuate anterior în regie proprie la prețuri nesemnificative și bunuri uzate, fără valoare economică, din perioada 1974-1989, ori utilaje procurate anterior din import și neevidențiate contabil. La propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T., la data de 4 mai 2010, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 29 de zile. Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofițeri de poliție din cadrul I.G.P.R. -  D.C.C.O. și S.C.C.O. ! Bistrița Năsăud”.

Ulterior, DIICOT anunța la data de 30 iulie 2010 că s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților ILIUÅ¢Ă TITUS, BRUMĂ PETRU, RĂZVANÅ¢Ă ALEXANDRU, PETRACHE CĂTĂLIN, PANĂ MIRCEA, BARBU FLORIAN, BOGDĂNESCU RĂZVAN COSMIN, BIRO ADRIAN, DUMITRU NICOLAE, DOBRE VALENTIN ADRIAN, BICHIR CONSTANTIN și BRĂILEANU MARIA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

Titus Iliuță se pare că a fost eliberat la începutul acestei veri și deși inițial avea interdicție de a nu părăsi localitatea de domiciliu, aceasta a fost înlocuită cu măsura de a nu părăsi țara până la finalizarea dosarului.

Sursa foto: www.adevarul.ro

Leave a Reply