25/09/2017

Pescuitorii în apele tulburi ale politicii dâmbovițene și-au ridicat licența

… pentru sezonul de pescuit 2012, ei speră să dea numai la guvizi, să-și umple pescadoarele cu suficientă pradă încât măcar să ancoreze confortabil în tihna ce-o oferă Parlamentul. Apele tulburi ale politicii dâmbovițene au devenit din nou propice pentru tot felul de grupuri populiste și populiști ce-ar vrea să semene confuzie să culeagă fotolii de parlamentar. Nici n-a apucat președintele Traian Băsescu să vorbească despre o posibilă alianță numită, cel mai probabil, Mișcarea Populară – iar iar ministrul de externe Teodor Baconschi să schiţeze un plan de acţiune -, c-au apărut „amabilii”, doritorii de salt în bărcuța cea nouă. Primul care s-a cerut în noua construcțe a fost Gigi Becali. “Sunt primul care intră în Mişcarea Populară a lui Băsescu” – a declarat el. Vorba aia, ce n-ar face omul ca să scape de pușcărie… ?! Iar ca să fie menajeria mioritocă completă, pe Realitatea TV, Jiji a declarat că-și mai cheamă și-un câine: “Cred că domnul Vadim, camaradul meu, cât de curând o să încerc să îl atrag în această Mişcare Populară”. Este că devine tot mai tentantă această “Mișcare Populară”? Și ca tentația pentru tot ce ar putea însemna “nou”, “înoire”, “reformă” șamd să fie cât mai mare, să fie gâtuită încă din fașă orice tentativă de “albă-ca-zăpada” în politichia dâmbovițeană, Sorin Frunzăverde, un constant cârtitor al măsurilor economice (ne-populiste și im-populare) luate de către propriul său guvern la presiunea lui Traian Băsescu, s-a trezit să ne anunțe că va propune el însuşi ca subiectul “Mișcare Populară” (pe ei, pe mama lor!) să fie discutat în cadrul conducerii restrânse a Partidului Democrat Liberal. El vrea ca, de Crăciun, Moșul să-i pună în pantofi această “mișcare”. Iar la pantofiorul fermecat ar vrea să-și pună o dorință și ţărăniştii regrupaţi în jurul lui Victor Ciorbea, dornici să intre sub umbrela partidului de guvernământ – căci şi-au pierdut cu totul speranţa de a câştiga, pe cont propriu, un loc în Parlament. De altfel, în PDL, există câțiva mateloți ex-ţărăniști ce ar putea să le arunce un colac de salvare și să-i tragă peste bord. Vorbesc despre foştii cei 20 de mii de specialiști ai CDR: traseistul Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apărării şi al Afacerilor interne, Remus Opriș, fost secretar general al Guvernului şi alţii care au penetrat PDL în căutare de protecţie politică şi a şansei de-a păpa și gura lor un ciolan cinstit alături de cei aflați la Putere. Vorba aceea: ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape (numai că, cine să te ferească de prieteni?).

În orice caz, pentru a completa flamura ce va flutura pe barca “Mișcării Populare”, s-a mobilizat însuși Radu Berceanu. Acesta a recitat crezul politicii dâmbovițene (fă-te frate cu dracul, până treci punte): din punctul său de vedere, pentru constituirea “Mișcării Populare” nu va trebui să se plece de la ideea că unele partide sunt “nefrecventabile”. “Nu trebuie plecat de la ideea că un partid este nefrecventabil atât timp cât are un electorat. Dacă spui că partidul nu e frecventabil, înseamnă că electoratul respectiv nu e frecventabil. Nu cred ca e normal într-o democrație să pui bariere unui partid, unui electorat” – a declarat Berceanu. Iaca avem și cântec de sirenă pentru partida de dat la guvide electoral din 2012! Rămâne cum s-a stabilit: şi Partidul Poporului-Dan Diaconescu este suficient de “frecventabil” și s-ar putea ralia Mişcării Populare. Numai că, deocamdată,Dan Diaconescu în Direct nu vrea. PP-DD a dat un comunicat prin care se delimitează (pe cai mari, băaitul!) de toate partidele, afirmându-şi orgolios independenţa. “PP-DD nu este şi nu doreşte să fie partenerul PDL, UNPR şi nici al susţinătorilor acestora, după cum nu este interesat de nici un fel de colaborare cu USL. Toţi sunt ciocoii lui Traian Băsescu”, susţine acesta într-un comunicat. Mă rog, este primul episod al telenovelei: am descoperit care sunt “ciocoii” lui Traian Băsescu (nu și acesta). Este posibil ca personajul principal, PP-DD, să descopere, post electoral, că are un frate, PDL, făcut cu altă mamă și să pupe toți “Piața Independenții”.

Avem însă o mare problemă: PP-DD este (cum să spun cât mai corect politica asta?) o grupare de tip “flori de mucigai”. Mesajul prin care li se solicită solidaritatea (unirea) este alcătuit pe stilistica cea mai de jos a societăţii – presărat cu fățarnice “cucernicii” menite să sugereze credința tradițională. DD în Direct preia de la nen’su Vadim retorica belicoasă împotriva nenominalizaților “corupți” care, nu-i așa?, sug sângele “poporului” (iahtul, avionul și restul averii personale nu fac parte din această categorie – doar au fost obținute prin ascultarea glasului acestuia) – în mod firesc, conform retoricii, acest nebulos „popor” are tot dreptul de a-și manifesta “nemulțumire” și “furia” (oare cât timp se va scurge până la pomenirea primelor execuții publice pe stadioane?). De la nen’su Becali, DD în Direct îl preia pe „Bunul Dumnezeu” – numai că mediul trivial în care se manifestă acest limbaj pseudo-bisericos îi demască impostura (ca și a nen’sului său).

Și-atunci, mă întreb, cum poate fi “frecventabil” acest partid ce-și propune să exploateze zestrea electorală a ghenelor de gunoi? Acest partid și genul de “politică” pe care-l va promova va provoca un regres dramatic în viaţa publică românească. Iar cei care îl susţin din umbră se fac direct răspunzători.

Eu nu cred că Radu Berceanu este complet nevinovat – de fapt nu cred să fie nevinovate toate ieșirile publice al durilor feseniști din actualul PDL – cei care, ca și Frunzăverde, de un exemplu, încă n-au realizat că au trecut aproape zece ani de când au ieșit din Internaționala Socialistă. O demonstrează mârlănia declarației lui Berceanu: “Eu nu trebuie să stau la masă cu Becali, Vadim sau Diaconescu, nu mai sunt în conducerea PDL, abia aştept s-o văd pe Monica Macovei la masă cu ei” -, aceste ieșiri publice sunt făcute nu doar să discrediteze o eventuală unificare sănătoasă a dreptei, ci și să trimită în derizoriu orice tentativă de primenire/reformare a modului în care se face politică pe Dâmbovița.

PS: Pe această cale anunț inițierea mișcării Noua Republică pe care m-am decis să o susțin. Sus, în dreapta aveți toate linkurile necesare pentru a vă lămuri cu privire la această mișcare și ce anume își propune ea.

Reacții pro și contra (plus idei care dovedesc că suntem pe drumul cel bun):

http://sareinochi.wordpress.com/