Facultățile de stat încep anul universitar cu locurile ocupate

Filialele din Bistrița ale UBB și Universității Tehnice din Cluj-Napoca și-au completat în totalitate locurile bugetate pentru anul universitar 2011-2012, dar și majoritatea locurilor cu taxă, în timp ce universitățile private au înscris chiar și cu 50 la sută mai puțini studenți față de anul trecut

La Extensia Bistrița a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj au rămas libere nouă locuri cu taxă la Facultatea de Geografia Turismului și 47 de locuri tot cu taxă la Facultatea de Administrație Publică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantului universității, Ramona Mireșan, au fost ocupate toate cele 50 de locuri de la Facultatea de Studii Europene din care nouă locuri sunt bugetate și 41 cu taxă. De asemenea, s-au ocupat integral cele 40 de locuri de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din care 11 sunt bugetate, respectiv cele 60 de locuri de la Facultatea de Pedagogie învățământ primar și preșcolar din care doar 19 sunt fără taxă.

La Facultatea de Geografia Turismului au fost ocupate 76 din cele 85 de locuri alocate, din care 25 sunt bugetate, iar la Facultatea de Administrație Pblică s-au ocupat 47 de locuri din cele o sută alocate, 16 fiind locuri fără taxă.

“Greu să facem o comparație cu ce s-a întâmplat anul trecut fiindcă atunci nu am avut un număr de locuri limitate. De exemplu, la Studii Europene am avut 85 de studenți anul trecut în primul an. Anul acesta ni s-au repartizat doar 50 de locuri care s-au ocupat încă din vară. A fost decizia UBB să ne limiteze locurile”, a declarat Ramona Mireșan.

Conform aceleiași surse, toate locurile din căminul extensiei Bistrița a UBB au fost ocupate, repartiția studenților urmând să se facă în zilele următoare.

“Au rămas patru studenți cărora nu le-am găsit locuri, dar probabil că nu se vor prezenta toți cei care și-au rezervat un loc în cămin și le vom putea găsi și lor un loc”, a mai spus Mireșan.

La filiala Bistrița a Universității Tehnice din Cluj s-au ocupat anul acesta toate cele 90 de locuri bugetate la Facultatea de Construcții.

Potrivit Reghinei Ursa, reprezentant al universității clujene la Bistrița, au fost ocupate toate cele 30 de locuri bugetate de la specializarea inginerie industrială, încă 30 de locuri bugetate la inginerie economică și alte 30 de locuri fără taxă la specializarea roboți induistriali.

“Mai avem înscriși încă 30 de studenți, însă pe locuri cu taxă la toate cele trei specializări”, a declarat Ursa.

Dacă majoritatea locurilor s-au ocupat la universitățile de stat, în schimb, la cele private multe au rămas libere.

La filiala Bistrița a Universității Ecologice București s-au înscris, anul acesta, cu circa 40% mai puțini studenți comparativ cu anul universitar 2010-2011. Potrivit reprezentantului acestei universități, Alexandru Câțcăuan, la toate cele cinci facultăți din cadrul Universității Ecologice s-au înscris, în total, 142 de studenți. Aceștia vor studia, în regim de frecvență redusă, drept, științe economice, psihologie, științele comunicării, ecologie și protecția mediului.

“Față de anul trecut sunt cu circa 40% mai puțini studenți. Nu pot spune exact la care din facultăți s-au înscris mai puțini fiindcă noi doar am preluat dosarele și le-am trimis la București, acolo s-au procesat”, a declarat acesta.

La filiala Bistrița a Universității “Vasile Goldiș” din Arad s-au înscris în anul întâi cu circa 50% mai puțini studenți față de anul universitar precedent.

Potrivit reprezentantei acestei universități, Alexandra Nicolae, în total s-au înscris 80 de studenți la Facultățile de Științe economice (zi), Științe juridice și Psihologie.

Conform sursei citate, la Facultatea de Studii juridice s-au înscris în total zece studenți față de 50 câți au fost anul trecut, iar la cea de Psihologie doar 18. Singura facultate care și-a completat locurile este cea de Studii economice cu 35 de înscriși în anul întâi.

“Când am pomenit de cei 80 de înscriși, am inclus și cele două masterate pe care le avem, la Psihologie. Avem aici 12 înscriși. E dezastru față de anul trecut. Din estimările noastre, nu am ajuns să atingem nici 50% din ce am realizat în anul universitar precedent”, a spus Alexandra Nicolae.

La Bistrița mai funcționează și filiala Universității “Spiru Haret” București, însă reprezentanții acestei universități nu au dorit să dea informații legate de numărul de studenți înscriși în anul întâi.

Leave a comment