UBB asigură 6.000 de locuri de cazare pentru studenții săi

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) asigură un număr de 6.000 de locuri de cazare în cămine pentru studenții săi, cererea fiind de aproximativ 9.000 de locuri.

Prefectul studenților din UBB, Andrei Ciubuc, în atribuțiile căruia intră și buna desfășurare a procesului de repartizare a locurilor din căminele studențești, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că sunt trei etape în cazarea studenților, prima dintre ele desfășurându-se între 28 și 30 septembrie.

‘Fiecare student care nu este din Cluj-Napoca dorește să beneficieze de un loc la cămin și pentru ocuparea lor se ține cont de media anuală de la examene. Sunt colegi care se pregătesc pentru examenul de mărire de notă din toamnă, tocmai pentru a putea beneficia de avantajul cazării la cămin. Vineri, 30 septembrie, încheiem prima etapă și transmitem locurile disponibile pentru etapa a doua, a redistribuirilor’, a spus Andrei Ciubuc.

El a precizat că toate cele 15 cămine studențești ale UBB au fost renovate și sunt igienizate la fiecare început de an universitar, oferind condiții optime de cazare, cu camere cu parchet, geamuri termopan, gresie și faianță la grupurile sanitare.

‘Căminele sunt cu grad de confort diferit. Sunt și cămine separate, de fete și băieți, unde cazarea este cu mai mulți studenți într-o cameră, dar și mixte, cu doi studenți într-o cameră. Căminele ‘Economica’ I și II oferă condiții de cazare ultramoderne, în garsoniere dotate cu frigider, telefon, internet și acces la cablu TV. Prețurile de cazare sunt neschimbate din anul 2005, cel mai mic fiind de 80 de lei pe lună, iar cel mai mare de 150, pentru o garsonieră. Iarna nu se plătesc sume în plus pentru agentul termic. Nici pentru consumul de apă curentă nu se percep bani în plus față de tarifele menționate’, a spus prefectul studenților.

Potrivit acestuia, conducerea UBB a avut mereu ‘o deschidere excepțională’ față de nevoile studenților.

‘În prezent este în construcție Căminul ‘Sport XXI’, cu o capacitate de 600 de locuri, care va oferi condiții de cazare de lux. Lucrările se vor finaliza în 2012. Sunt convins că universitatea va continua proiectele de dezvoltare a infrastructurii, astfel că din 2013 să fie gata încă un cămin și apoi încă unul, pentru toate cele 9.000 de cereri anuale de cazare’, a arătat Andrei Ciubuc.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca studiază aproximativ 50.000 de tineri.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a situat Universitatea Babeș-Bolyai pe locul al doilea pe țară, în prima grupa valorică – ‘Universități de cercetare avansată și educație’.

UBB din Cluj-Napoca este singura instituție de învățământ superior din România care este evaluată de specialiști de la Universitatea ‘Jiao Tong’ din Shanghai, abilitată să realizeze ierarhizări ale universităților din lume.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, a declarat, în luna august, că ‘în clasamentul de la Shanghai, celebru în întreaga lume, UBB se află în lotul celor care candidează pentru primele 500 de universități din lume, fiind în acest moment cel mai bine cotată din România’.

Leave a comment