APIA așteaptă bistrițenii să depună cereri pentru a primi ajutorul de stat pentru motorină

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA reamintește potențialilor beneficiari că cererile pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, Trimestrul III / 2011, se depun în cursul lunii octombrie 2011, la centrele județene.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Valoarea accizei decontate este, pentru anul 2011, de 1,20 lei/litru de motorină.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanțare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoțite de o situație centralizatoare privind cantitățile de motorină achiziționate în trimestrul respectiv, precum și de documentele prevăzute de OMADR nr. 126/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăși 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanțare prin rambursare.

Cantitățile de motorină ce beneficiează de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate.

Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevăzute de lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei și pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă, în urma controalelor, se dovedește că au beneficiat de un ajutor necuvenit (ajutor necuvenit reprezintă orice sumă care, în urma verificărilor efectuate de către APIA sau de către alte instituții abilitate, se constată că a fost acordată beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale). Sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Sursa foto: www.agro-stiri.info

Leave a comment