Spaima de un vot corect ! azi votul prin corespondență

Revine în discuție, la modul abrupt, legea votului prin corespondență, lege populară printre românii care locuiesc în afara granițelor. Refuzul pueril al celor de la USL pornește de la premisa că inițiatorii, democrat-liberalii, au numeroși suporteri în diaspora. În primul rând din acest motic și numai din acest motiv, socialist-liberalii (struțo-cămila USL), sunt împotriva unei asemenea legi. Ei simt (sic!) și știu că diaspora le este ostilă. Și pe bună dreptate: de prea mult binele semănat de către ciracii lui Ion Iliescu cu ajutorul minerilor și capitaliștilor lui de cumetrie au ajuns să ia majoritatea calea bejaniei. Așa că inventează piedici „tehnice”.

Într-un raport din 2011 (proaspăt cum s-ar zice) al Comisiei de la Veneția, la capitolul „Concluzii”, scrie că acolo unde există o proporție mare de cetățeni care trăiesc în afara granițelor, aceștia pot avea un „impact decisiv” asupra alegerilor, ceea ce justifică „implementarea de măsuri speciale” (paragraful 70 definește aceste „măsuri speciale” drept „colegii distincte pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate”). În pofida detractorilor votului prin corespondență, în respectivul Raport scrie că „obligația de a vota doar în ambasade și consulate este o limitare severă a dreptului de vot”, care „ar putea fi justificată doar dacă alte forme (votul prin corespondeță sau electronic, ori prin reprezentanți desemnați) nu sunt sigure”. Ori tehnologia modernă deține suficiente mijloace care să permită un vot sigur și secret, chiar prin corespondență (spre exemplu, incriptarea opțiunii electorale direct pe buletinul de vot, citirea sa de către un intermediar neautorizat fiind inutilă). Dar de ce să recunoască sistemul ticăloșit dreptul de a fi egali, inclusiv în dreptul de vot, tuturor românilor ! doar politicienii din USL au tot interesul să-și aducă la urne doar propriul electorat, iar celor din UDMR le țâțâie fundul că nu mai ating pragul electoral și, prin urmare, nu vor mai putea fi curva politică a fiecărei guvernări (partidul balama)!?

Numai că, în conformitate cu legea, este și dreptul celorlalte partide să își aducă la vot electoratul propriu ! Constituția garantează dreptul de vot al tuturor românilor (chiar dacă vorbim despre o lege scrisă în perioada în care peste hotare erau puțini români, vremuri în care stăteai o săptămână la coadă la câte un consulat, cu un teanc de hârtii oficiale, pentru a primi o viză de câteva zile, cu o singură intrare). Este timpul ca și legile să țină pasul cu vremurile.

Numai că, odată cu momentul alegerilor prezidențiale din 2009 s-a văzut că rezultatul poate fi influențat în mod spectaculos de votul a sute de mii de cetățeni români care trăiesc în Occident (oameni care muncesc și care sunt educați în cultul muncii, nu al milogelii la stat). După ce-au țopăit „decât” o seară, cei din Uniunea Suspine și Lamentații suflă și în iaurt ! chiar și cu prețul încălcării drepturilor românilor din diaspora.

În culmea stupizeniei, președintele PSD, Victor Ponta, a afirmat ieri că dacă Parlamentul va vota proiectul de lege privind votul prin corespondență, așa-zisa Opoziție va trebui să plece din toate funcțiile publice și chiar să nu mai candideze la alegeri. Ponta nu a făcut decât să fie de acord cu afirmațiile senatorului PNL Cornel Popa și ale președintelui liberal Crin Antonescu potrivit cărora parlamentarii Opoziției ar trebui să-și dea demisia din Legislativ în semn de protest față „de abuzurile Puterii”. Deci: respectarea drepturilor tuturor românilor reprezintă un abuz!

Nu avem noi norocul acela încât să-și dea Adormitul Neamului și Cârlanul, împreună cu șleahta lor de milogi, demisia… nu le pleacă ciracii de la osul gras al Parlamentului (nu după ce au investit cât au investit în fotolii și cu spectrul incertitudinii de-asupra capului). Agitația este de fațadă, să dea și ei bine cum că ar avea bărbăție ! ei știu prea bine că legea nu are șanse să treacă fără ajutorul celor din UDMR. Ori cei din UDMR au alte spaime (regionalizarea, partidul nou înființat de Tokes) și tocmai au demonstrat acest lucru prin declarația lui Mate Andras Levente, liderul deputaților acestei formațiuni politico-culturale. Acesta a declarat, tot ieri, ăa formațiunea pe care o reprezintă nu va vota proiectul de lege privind votul prin corespondență. „Sută la sută că nu vom vota legea privind votul prin corespondență”, a afirmat Mate Andras Levente, citat de Agerpres. Referindu-se la șansele ca proiectul de lege privind votul prin corespondență să fie adoptat de Parlament, Mate Andras a apreciat că acesta nu are cum să treacă, întrucat nu s-ar întruni numărul de voturi necesar: „Nu va trece, pentru că nu are cum să treacă. Nu sunt voturi destule. Eu vă pun o întrebare, retoric: când s-a adoptat ultima dată o lege organică în care a fost Coaliția prezentă sută la sută”? După care a venit cu niște completări care ar reprezenta punctul său de vedere tehnic: „De unde știu eu cum voteaza soțul și soția? Se știe că într-adevăr acea persoană votează, sau votează altcineva? De unde știu că a votat sau nu, pentru că, deja, Biroul Electoral Central va valida rezultatele. Și până controlez cine a votat și câte persoane, vom ajunge să avem câteva sute de mii de voturi în plus și nu știm de la cine au venit”. Oare cum se spune mănânci rahat în ungurește? O fi fain, corect și democratic, în spirit european să militezi pentru drepturile tuturor maghiarilor de pe întreg mapamondul (alături de guvernul maghiar) dar să te opui cu obiecții puerile drepturilor românilor de pretutindeni?!

Spaimele politice sau curvăsăraiul cronic i-au făcut pe cei din UDMR să blocheze și legea votului uninominal pur (așa ne-am procopsit cu parlamentari care au „câștigat” european și democratic de pe locul 3). Tot din motive care nu țin de interesele României se opun regionalizării, modificărilor necesare pentru modernizarea Constituției și, în general, tuturor încercărilor de modernizare a statului român, tuturor încercărilor de primenire a modului în care se face politică în România. Iar acest Mate Andras Levente este tânăr și, cu toate acestea, suficient de contaminat.

Oricum, este un lucru bun faptul că le tremură ismenele în public (în sfîrșit le știm spaimele, le putem exploata în interesul întregii Românii, nu numai pe bucăți): combinația dintre concurența internă (PPMT) și diluarea bazinului electoral prin extinderea numărului de potențiali votanți. Dificultățile tehnice invocate sunt puerile, deci baza problemei lor este pur populista. UDMR, care ani de zile a avut monopol politic asupra electoratului maghiar din România, și-a distrus imaginea prin alianțe nefirești, bazate strict pe nevoia de a fi la Putere ! și nu în interesul maghiarimii pe care cică o reprezintă: altfel nu văd de ce grofii lor și-au clădit averi, în timp ce votanții lor au rămas săraci, sau au ales calea emigrării. Așa că, dacă în anii ’90 UDMR obținea chiar și un milion de voturi, în 2008 a luat doar 400.000 voturi și nu sunt speranțe reale să ia mai multe în 2012. Acum se luptă și intern ! s-a dus monopolul, iar introducerea în circuitul electoral sigur a circa două milioane de români care lucrează în străinătate îi sperie pe grofii (baronii locali) maghiari (pragul de 5% riscă să nu mai fie obținut).

Așa că rămâne să vedem dacă Emil Boc va găsi o soluție de a face posibil votul prin corespondență ! poate chiar și prin asumarea legii în Parlament?

Referințe:

http://sareinochi.wordpress.com/2011/10/04/spaima-de-un-vot-corect-%E2%80%93-azi-votul-prin-corespondenta/

Leave a comment