Radu Moldovan: Rolul BNR este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc

Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Moldovan a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că îi atrage atenția guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, că rolul BNR este altul decât “acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc”.

Moldovan a declarat că, în calitate de om politic, a evitat să facă aprecieri la adresa BNR, dar acum se simte obligat să facă acest lucru pentru că BNR a intrat “într-un joc extrem de periculos”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“BNR a intrat într-un joc extrem de periculos, în prima fază printr-o decizie criminală de a crește artificial cursul euro, la sfârșitul lunii septembrie, pentru a avea un curs foarte mare atunci când se stabilește cursul euro prin care vor fi încasate accizele pe anul următor”, a spus Moldovan.

El a reamintit că, în ultimii ani, în luna septembrie, BNR a crescut “artificial” cursul euro.

“Am folosit cuvântul criminal pentru că este un lucru extrem de grav împotriva românilor, care consumă combustibil, care au de plătit accize, și mai ales împotriva românilor care au rate la bănci, rate oricum greu de achitat. Jocul acesta pe care îl face BNR în interesul Guvernului Boc este unul mai mult decât periculos. Am văzut că BNR s-a transformat într-un laborator de încercări ale politicilor de austeritate și de tăieri ale Guvernului Boc. Avertizez cu tot respectul guvernatorul BNR și conducerea BNR că rolul lor este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc”, a adăugat el.

Moldovan a spus că a văzut un director din BNR care a declarat că soluțiile pentru rezolvarea crizei economice ar fi reducerea cu 30 la sută a angajaților din sistemul bugetar și impozitarea pensiilor sub zece milioane.

“Păi să-i dăm pe toți afară, să închidem, să nu mai avem școală, să nu mai avem nimic. Mă mir cum nu le este rușine în condițiile în care sistemul de sănătate este praf, când prețurile au crescut vertiginos, când i-au lăsat fără subvenții, acum să vină și să-i condamne definitiv la moarte pe pensionari, care oricum abia își duc zilele de azi pe mâine”, a spus el.

Moldovan consideră că guvernatorul BNR ar trebui “să îl dea afară” pe directorul Eugen Rădulescu, pentru declarațiile făcute de acesta.

“Niciun director al unei instituții cu importanța BNR nu-și poate permite să aibă în public păreri personale sau ce visează noaptea. Domnul guvernator trebuie să îl dea afară pe domnul Rădulescu și atunci pot înțelege că a fost o declarație personală”, a spus Moldovan.

El a catalogat declarațiile lui Eugen Rădulescu drept “extrem de grave” și a subliniat că un director din cadrul BNR nu are voie să facă astfel de declarații care să aducă o stare de neliniște și mai mare decât cea care există acum la nivelul societății.

“Dacă nu se ia nicio măsură împotriva domnului Rădulescu, înseamnă că discuțiile astea există la nivelul conducerii BNR. Nu fac o trimitere neapărat la guvernator, acolo e un consiliu, sunt mai mulți oameni în conducerea BNR. Aștept o delimitare clară a Consiliului de Administrație al BNR vis-a-vis de domnul Rădulescu”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naționale a României, a declarat, joi seară, la o emisiune televizată, că toate pensiile ar trebui impozitate în România, inclusiv cele sub 1.000 de lei, în condițiile în care deficitul sistemului de pensii este uriaș.

“Deficitul fondului de pensii este de trei miliarde de euro. Cu deficitul fondului de pensii am putea face 400 de kilometri de autostradă pe an. Sunt convins că sute de mii de persoane sunt pensionate fraudulos”, a spus Rădulescu.

El a propus, de asemenea, scăderea numărului angajaților la stat cu 30%.

Leave a comment