Firma șefului CJ Bistrița Năsăud Liviu Rusu (PDL) prosperă, ale consilierilor stagnează

Valoarea părților sociale ale unei firme a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), a crescut de zece ori de la începutul mandatului său și până în prezent, în timp ce firme deținute de consilierii județeni s-au confruntat chiar cu executări silite pentru datorii la stat

Potrivit declarațiilor de avere și interese ale președintelui CJ Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), el este asociat unic la firma SC Montana Islaz SRL Sângeorz-Băi, firmă care se ocupă de fabricarea de furnire și panouri din lemn, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La început de mandat, el nota că a câștigat 12.000 de lei ca director al firmei sale, suma fiind aferentă primelor șase luni ale anului 2008. Tot atunci, el menționa că valoarea părților sociale ale firmei sale se ridică la 14.900 de lei.

Potrivit celei mai recente declarații de avere și interese, valoarea la zi a părților sociale ale firmei SC Montana Islaz SRL a ajuns la 140.350 de lei în 2010, ceea ce înseamnă că a crescut de zece ori în timpul mandatului lui Rusu.

Firme au și cei doi vicepreședinți ai CJ, Luca Iancu (PDL), care este acționar la o firmă de comerț cu autoturisme, și Mihai Bumbu, care deține firma SC EuroconRo, specializată în fabricarea mobilei. Niciunul nu a menționat în declarații câștigurile obținute de pe urma celor două firme.

Firmele consilierilor județeni s-au confruntat cu probleme, potrivit declarațiilor acestora.

De exemplu, compania în care Alin Cristea (PDL) deține 50% din părțile sociale, SC Ceracom Prod SRL Livezile, care se ocupă de panificație, a fost executată silit de Direcția Generală a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud pentru datorii la bugetul de stat. Fiscul a scos la licitație trei mașini aparținând firmei respective. La început de mandat, Cristea menționa în declarația de avere că a câștigat ca director 2.463 de lei, în timp ce, în 2010, el susține că a câștigat doar 1.344 de lei.

Tot o firmă de panificație are și Emil Miclea (PDL). El este asociat unic al firmei SC Pan Aroma SRL care, în 2010, i-a adus dividende în valoare de peste 50.000 de lei. De pe urma firmei la care este acționar, Miclea a obținut, în 2008, la început de mandat, peste 80.000 de lei, ceea ce înseamnă că aproape și-a înjumătățit veniturile.

Dionisie Ani (PDL) este administrator al firmei SC District General Prod SRL Năsăud, specializată în fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic. La început de mandat, el a menționat în declarația de avere că a câștigat de pe urma firmei 18.000 de lei, suma fiind identică cu cea câștigată în 2010.

Dorin Neamțu (PDL) deține firmele SC Castor Construct SRL, care se ocupă de construcții, și SC Done Fiso SRL, al cărei profil este comerțul cu amănuntul în unități alimentare și nealimentare. El este director al firmei de comerț de pe urma căreia, în 2010, a câștigat 12.000 de lei. La început de mandat, el menționa că a câștigat exact aceeași sumă.

Petru Moldovan (PDL) deține firma SC Eurosiv Sool Procom SRL Prundu Bârgăului, care se ocupă de intermedieri în comerț. El deținea firma și la început de mandat. În 2008, a obținut de pe urma ei 24.000 de lei ca profit și 8.000 de lei ca director. Atunci însă, Moldovan era director și la SC Industrie Natural Forest SRL, funcție care i-a adus un venit de 40.000 de lei. În 2010, Moldovan și-a păstrat doar funcția de director al firmei sale, retribuită cu 14.400 de lei.

Gheorghe Pop (PSD) deține firma SC RMG Est-Vest Trans SRL, specializată în comerț cu produse alimentare și nealimentare. El nu a menționat cât a câștigat de pe urma ei nici la începutul mandatului, nici în 2010.

Cristian Parasca (PSD) este asociat unic la firma SC Escada Serv SRL, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun. El mai este acționar la Rocredit IFN Bistrița, o instituție bancară, și la firmele Rombat și Comelf, dar ocupă o funcție de director într-o companie în care nu are nici acțiuni, nici părți sociale. Parasca nu a menționat veniturile pe care le-a obținut prin intermediul firmei proprii.

Dorin Popescu (PNL) deține firmele SC Internos SRL Bistrița, de consultanță în afaceri și management, MP Internațional Group SRL Bistrița, care are ca obiect comerțul cu mobilă și covoare, respectiv SC Euro GDG Agency SRL Bistrița, care se ocupă de voiaj și călătorii. Popescu este și administrator al firmei SC Danmar Autoclub SRL Bistrița, de unde a încasat un salariu de 18.000 de lei în 2010.

În 2008, Popescu era acționar și la SC Danmar Mobis SRL, care avea ca obiect de activitate comerțul cu mobilă, și la SC Flumen Viaggi Internațional SRL, care se ocupa de turism, firme care nu mai apar în ultima sa declarație de avere.

Luca Peter (PNL) deține firma SC Instal Construct Nord SRL, unde este și administrator. În 2010, el a câștigat un salariu anual de 12.000 de lei, suma fiind identică cu cea declarată la început de mandat.

Anton Vlad (PNL) deține firma SC Global Forest SRL Prundu Bârgăului, care are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului și ale cărei acțiuni le-a cotat la un milion de lei în 2008, valoare care apare și în ultima declarație de avere.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud este format din 31 de reprezentanți ai PDL, PSD și PNL.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Este deja consacrat modelul celui care se imbogateste peste mandat, nu peste noapte! Iar pe deasupra daca e si de la partidul de la putere si mai poate sa puna si pumnul in gura presei locale se justifica aceste lucruri.
    Felicitari redactiei pentru curajul de a publica un asemenea articol!

Leave a comment