Angajații CJAS cer în instanță spor salarial pentru că ar fi afectați de antenele Armatei

Un număr de 44 de funcționari publici ai Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud cer în instanță acordarea unui spor de 10 la sută la salariu, ei motivând că au de suferit din cauza radiațiilor electromagnetice de la antenele Armatei, aflate vizavi de sediul CJAS.

Președintele CJAS Bistrița-Năsăud, Szekely Wilhem, care se numără și el printre reclamanți, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că peste drum de sediul CJAS se află Brigada 81 Mecanizată Bistrița, care are montate două antene mari cu care comunică în străinătate, acolo unde are trupe dislocate.

“Antenele acestea sunt mai aproape de sediul nostru decât de comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate. Când ei comunică în Afganistan și Irak, aproape că nu putem lucra nimic. Mi s-a întâmplat să nu pot scrie nici măcar un raport. Simțeam că îmi afectează creierul. Din cauza undelor și a stresului de la ghișee, fetele care lucrează în relațiile cu publicul au mers de două ori într-un an la spital cu ambulanța. Am chemat o firmă specializată care a făcut măsurători. Am primit sporul de 10 la sută o perioadă, după care nu au mai fost bani la buget și nu am mai luat nimic. Acum cerem aceste drepturi retroactiv, din 2009 și 2010”, a spus Szekely.

Președintele CJAS Bistrița-Năsăud a justificat în acest mod prezența sa pe lista reclamanților.

“Nu eram președinte atunci, eram doar funcționar public. De aceea mă număr printre reclamanți și cer acest drept salarial retroactiv, în baza Legii 188/1999. În instituție lucrează acum 49 de persoane, dar numai cinci au contracte, restul de 44 sunt funcționari publici și toți se află pe lista reclamanților”, a declarat el.

Dosarul 4399/112/2011 înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud și având ca obiect contenciosul administrativ și fiscal va fi judecat pe fond în 5 aprilie 2012.

“Nu contează când l-au programat. E un drept al nostru acordat prin lege și trebuie să-l obținem. Avem un coleg care lucrează la control financiar și are dreptul la un spor de 25 la sută. A dat în judecată statul și a câștigat. E adevărat că procesul a durat vreo doi ani, dar în final a avut câștig de cauză. Este dreptul lui să obțină 25 la sută în plus la salariu”, a spus Szekely.

În baza Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici s-a stabilit acordarea sporului de 10 la sută funcționarilor publici pentru condiții vătămătoare sau de antenă. Acest spor se acordă, în baza legii menționate, funcționarilor publici care își desfășoară activitatea în cadrul autorităților și instituțiilor publice în care funcționează instalații care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvență produse de emițători pentru comunicații, instalații de microunde, instalații de curenți de înaltă frecvență sau stații de bruiaj.

Leave a comment