Peste 4.500 de bistrițeni, diagnosticați cu cancer

La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer și 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătătiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucidă.

Datele din județul nostru relevă că, la sfârșitul trimestrului al II-lea al acestui an, se aflau în evidenta Dispensarului de oncologie 4.636 de bolnavi, din care 1.756 în mediu urban și 2.880 în cel rural.

Din acest motiv, în perioada octombrie ! noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud va desfășura o amplă campanie cu sloganul “Cancerul poate fi prevenit”.

Aceasta are ca scop conștientizarea populației cu privire la acest aspect și determinarea acesteia de a adopta comportamente care să prevină factorii de risc.

La nivel județean, activitățile campaniei sunt: distribuirea de materiale informative cu un conținut mai general privind prevenirea cancerului, dar și materiale al căror conținut  vizează  în special cancerul de col uterin și sân.

Materialele se vor găsi în cabinetele de ginecologie și planning familial, cabinete de cosmetică și coafor, cabinetele medicale din întreprinderi și scoli, bazinele de înot din oraș.

De asemenea, vor fi activități de prevenire la două întreprinderi din județ și se vor împărți materiale informative la diverse spectacole care au loc între 17 octombrie – 28 noiembrie.

Parteneri în această campanie sunt Asociația „Amazoanele Bistrițene”, Școala Sanitară Postliceală Bistrița și reprezentanții regionali „Avon”.

Sursa foto: www.inspirations786.wordpress.com

Leave a comment