CNP-ul trebuie declarat obligatoriu la recensământ

Directorul Direcției Județene de Statistică Bistrița-Năsăud (DJSBN), Mircea Chira, a făcut astăzi, într-o conferință de presă, unele precizări în ceea ce privește declararea CNP-ului la Recensământul Populației și al Locuințelor.

Aceasta a fost una dintre cele mai probleme cu care recenzorii s-au confruntat în teren. Au existat cazuri în care persoanele au refuzat să și-l declare, de teamă că s-ar putea întâmpla ceva ulterior. Mircea Chira asigură că nu există niciun fel de risc și că, această informație personală nu va fi folosită în diverse scopuri, precum cele de ordin electoral. “CNP-ul singur nu poate rezolva nimic, nici la vot, nici la bancă” susține directorul DJS BN. Majoritaea situațiilor au fost întâlnite în mediul urban.

De asemenea, în urma unor dezbateri ale presei de la nivel național, în Băstrița-Năsăud au existat și situații în care, recenzorii au încetat să mai solicite CNP-ul, motivând că au văzut la televizor că nu e obligatoriu. “CNP-ul trebuie solicitat obligatoriu la recensământ și, de asemenea, trebuie declarat. Recenzorii care nu cer această informație sunt pasibili de amendă. Aceasta este cuprindă între 2.000 de lei și 5.000 de lei” precizează Mircea Chira, care speră totuși ca până la încheierea recensământului la nivelul județului nostru să nu existe astfel de situații.

La recensământul din acest an au existat și recenzori care au renunțat, fie din motive personale, fie de sănătate, însă, au fost înlocuiți cu cei de rezervă, astfel încât să nu existe dificultăți în realizarea recensământului.

Leave a comment