În Bistrița-Năsăud unii recenzori nu au cerut CNP

Directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bistrița-Năsăud, Mircea Chira, spune că este revoltat de faptul că unii recenzori din județ au decis să nu mai ceară CNP-ul persoanelor recenzate, aceștia fiind obligați să se întoarcă la gospodăriile respective.

“Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat până acum este cea legată de CNP-uri. Din păcate, au fost și recenzori care s-au complăcut în această situație în sensul că atunci când a părut dezinformarea (că CNP nu este obligatoriu- n.r.) au și renunțat să mai ceară CNP-ul și aici este revolta mea pentru că m-am ocupat personal de instruirea personalului din municipiul Bistrița și ar fi trebuit ca cei care au avut dubii să ajungă cu telefoanele la mine. Mai mult, la oraș s-a manifestat acest fenomen. Am aflat acest lucru de la familii cunoscute, din reacții din presa electronică, din comentariile cititorilor”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Mircea Chira.

El a spus că a luat imediat legătura cu recenzorii și le-a explicat că este obligatoriu să ceară CNP-ul oamenilor.

“Răspund la sute de telefoane zilnic, inclusiv ale recenzorilor. Am avut situații că un recenzor care m-a sunat din casa unui cetățean pe care nu-l putea lămuri să-și declare CNP. Am vorbit eu cu acel cetățean la telefon, a înțeles că trebuie să-l declare și l-a declarat și mi-a spus că, în cazul în care i se întâmplă ceva, mă dă în judecată. I-am spus că e liber să mă dea în judecată. acțiune de nivelul recensământului legal este reglementată legal și nu poate fi dereglementată decât tot legal, nicidecum altfel. Așa că interpretările personale asupra metodologiei și practicii interviului nu își au locul. Rămâne valabilă și obligatorie declararea CNP-ului ca și a tuturor celorlalte caracteristici din formularul de înregistrare”, a declarat Chira.

Întrebat ce se va întâmpla cu recenzorii care nu au luat CNP-ul persoanelor recenzate, Chira a spus că respectivii sunt obligați să se întoarcă la gospodăriile respective pentru completarea CNP.

“Pe această temă, am avut intervenții locale încă de luni, dar, din păcate, asemenea dezinformare la nivel național este greu de contracarat la nivel local. Nu au fost date amenzi până acum, iar până în data de 31 vom face în așa fel încât să colectăm toate datele. Nu intrăm cu amendă pe cetățeni. Recenzorii care nu respectă legea sunt și ei pasibili de amendă, respectiv între 2.000 și 5.000 de lei, dar nu am dat încă amenzi fiindcă recensământul nu s-a terminat. Sper că nu vom fi nevoiți să dăm amenzi fiindcă se vor întoarce la locuințele din care nu au luat CNP-ul și îl vor lua. Anul trecut, am avut recensământul general agricol și am luat CNP și nu am avut niciun fel de problemă”, a spus Chita.

El a explicat că lumea nu trebuie să fie îngrijorată din cauza faptului că i se cere CNP la acest recensământ.

“Lumea nu trebuie să fie impacientată și nu are niciun rost, CNP-ul singur nu poate rezolva nicio problemă nici la bancă, nici la vot. Nicio bancă nu eliberează credite pe baza unui CNP falsificat. Cred că cea mai mare temere este cea a problemei electorale. Este falsă supoziția. Toți cei care am fost la vot știm cum se votează și că nu este posibilă nicio distorsiune. Când ne prezentăm la vot, ni se cere seria și numărul actului de identitate și semnătura. Noi, la recensământ, cerem CNP, dar seria și numărul actului nu le cerem”, a declarat Chira.

Șeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie, susținând că discuțiile privind lipsa sancțiunilor dacă această informație nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, “pregătit insuficient”, care a fost destituit.

Voineagu a spus că, în acest context, instituția a revenit și subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie.

Potrivit acestuia, persoanele care refuză să-și declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.

Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că și acestea vor fi amendate.

Persoanele care refuză să-și declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate și fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune, declara, sâmbătă, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Institului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.

Ministerul Administrației și Internelor a precizat, marți, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea și completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populației și al Locuințelor din România în anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede că “persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele și informațiile prevăzute în programul de recensământ”, iar “nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage răspunderea contravențională a celor vinovați”.

Leave a comment