24/09/2017

Cetitor, deparazitează-ţi creierul!

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Uniunea artiştilor plastici-Bistriţa, organizează în 31 octombrie 2011 a 16-a sesiune a “Întâlnirilor de luni”, eveniment literar bilunar moderat de scriitorul Dan Coman.

În cadrul seriei de întâlniri desfăşurate sub sloganul ”Cetitor, deparazitează-ţi creierul!” vor avea loc lansări de carte, concerte, dezbateri precum şi o serie de lecturi publice de la care nu vor lipsi cei mai importanţi scriitori români contemporani.

“Întâlnirile de luni” îşi propun să promoveze lectura în rândul tinerilor, să îi atragă spre literatură şi biblioteci, demonstrând totodată că literatura este un fenomen viu.

La a 16-a ediţie – care va avea loc luni, 31 octombrie, ora 19, la Galeriile Arcade24 ale UAP – Biblioteca judeţeană vă invită la o întâlnire cu poeta Doina Ioanid (care va citi poeme din cea mai recentă apariţie editorială, ritmuri de îmblînzit aricioaica) şi cu Florin Bican, coordonatorul programului I.C.R. pentru pregatirea tinerilor traducători străini în vederea traducerii scriitorilor români în limbi străine

Cetitor, deparazitează-ţi creierul! Literatura e vie!

Florin BICAN / născut la Bucureşti,  în 29.3.1956 

Coordonatorul programului I.C.R. pentru pregatirea tinerilor traducători străini în vederea traducerii scriitorilor români în limbi străine

A tradus din engleză în română (Angela Lambert, “Love among the single classes”,

Lewis Carroll, “The Hunting of The Snark”, Jon Silkin, John Betjeman, Robert Frost, T.S. Eliot „Old Possum’s Book of Practical Cats” – şi din română în engleză (“Description of a struggle” (antologie de proză est-europeană, Picador/Vintage, 1994):Mircea Cărtărescu, Ştefan Agopian, George Cuşnarencu.

Poezie română contemporană pentru publicaţii din Marea Britanie şi Statele Unite (Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Mariana Marin, Florin Iaru, Doina Ioanid, Bogdan Ghiu, Miruna Vlada, Andrei Bodiu, Denisa Mirena Pişcu, Ofelia Prodan, Gellu Naum, Ion Barbu, Augustin Frăţilă, Daniel Bănulescu, Eugen Suciu).

Este prezent cu texte în  volumul pentru copii (şi nu numai) Cântice mârlăneşti, 2007,  Editura Humanitas.

Antologii: Bookătăria de texte şi imagini 1 (Pro Editura şi Tipografie, 2009)

Care-i faza cu cititul? (Editura Art, 2010)

Bookătăria de texte şi imagini 2 (Editura Vellant 2011)

Ochelarii de fum – proză contemporană
Antologiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, USR, 2011

Bucharest Tales: A Collection of Central European Contemporary Writing (New Europe Writers, 2011)

Prezent cu articole şi eseuri pe teme cultural-politice în periodice româneşti, britanice şi americane (Dilema Veche, 22, The Spectator, The National Review, Index on Censorship, Scotland on Sunday, etc.)

Doina Ioanid s-a nascut la 24 decembrie 1968, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1995 si cursurile de master (Studii Culturale Franceze) la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a aceleiasi universitati, in 1998. A publicat poeme in volumul colectiv Ferestre ’98, girat de Mircea Cartarescu, Editura Aristarc, Onesti, 1998. A participat la volumul experimental 40238 Tescani, Image, Bucuresti, 2000. A debutat individual cu un volum de poeme in proza : Duduca de martipan, Editura Univers, Bucuresti, 2000 (Premiul de debut „Prima Verba”). Au urmat alte volume de poezie: E vremea sa porti cercei, Editura Aula, Brasov, 2001 (volum nominalizat la Premiile Aspro), Cartea burtilor si a singuratatii, Editura Pontica, Constanta, 2003, si Poeme de trecere, Editura Vinea, Bucuresti, 2005.

Ritmuri de imblinzit aricioaica

, Ed Cartea Românească, 2010. Poemele sale au fost traduse in franceza, maghiara, turca, slovena si croata. A tradus din limba franceza mai multe carti, printre care: Marguerite Duras, Vara, la zece si jumatate seara, Editura Cartier, Chisinau, 2006, Dai Sijie, Intr-o noapte fara luna, Editura Polirom, Iasi, 2009. Intre 1998 si 2005 a fost asistent universitar la Catedra de Limbi Straine a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Transilvania”, Brasov, intre anii 1998-2005. In prezent este secretar general de redactie la Observator cultural.

Venita dinspre Cristian Popescu si suprarealistii francezi, dar si dinspre prozopoemele lui Rimbaud si Bacovia, poezia Doinei Ioanid a fost dintotdeauna un jurnal de stari interioare ale sensibilitatii repliate spre sine. Butonul intensitatii afective este dat insa acum la maximum, iar glacialitatea spectrala, retro a „duducai de martipan” a lasat de mult locul vulnerabilitatii depresive si inadaptarii mature, visceralitatii revoltate si mizeriei agresive a cotidianului. Fantasma personala care bintuie secventele – sau diapozitivele – acestui nou volum este „aricioaica”, animal totemic al singuratatii retractile, „tepoase” si interiorizate. O singuratate ai carei demoni sint imblinziti, totusi, de calitatea autoscopiei si de rafinamentul imaginarului decadent. Autoare prin excelenta imploziva, Doina Ioanid este una dintre cele mai substantiale, mai rezistente si mai pure voci ale poeziei romanesti din ultimul deceniu.” (Paul Cernat)