23/09/2017

Astăzi intră în vigoare legea privind cauciucurile de iarnă

Începând de astăzi, şoferii care vor fi prinşi de poliţişti circulând pe şosele acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără a avea maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă riscă să fie amendaţi.

De astăzi, 1 noimebrie intra în vigoare legea privind anvelopele de iarnă. Bistriţenii care încă nu şi-au echipaj maşinile mai au timp la dispoziţie, întrucât deocamdată în judeţul nostru nu au fost anunţate temperaturi scăzute.

Însă, cei care totuşi vor fi prinşi de poliţişti circulând pe drumuri acoperite de gheaţă, zăpadă sau polei,vor rămâne fără certificatul de înmatriculare, dar vor fi nevoiţi să plătească şi o amendă, din clasa a IV-a de sancţiuni (adică de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, punctul-amenda este în valoare de 67 de lei, ceea ce înseamna că amenzile vor fi cuprinse între 603 şi 1.340 de lei.

În privinţa anvelopelor care sunt acceptate, bistriţenii trebuie să reţină că, din acest punct de vedere, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Literele M si S reprezinta iniţialele cuvintelor englezeşti “mud” and “snow”, care înseamna “noroi (namol)” şi, respectiv, “zăpadă”.

“Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate doar dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S)” au explicat cei din Ministerul Transporturilor.

Până acum, au existat şi bistriţeni care au trecut pe la service-urile auto pentru a îşi echipa deja maşinile, de frică să nu fie amendaţi. Spre exemplu, pentru patru cauciucuri 155/65/R13, bistriţenii au scos din buzunare circa 1.000 de lei. Service-urile auto au avut de lucru în această perioadă, astfel că, patronii acestora speră la o creştere a profitului.