Astăzi intră în vigoare legea privind cauciucurile de iarnă

Începând de astăzi, șoferii care vor fi prinși de polițiști circulând pe șosele acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, fără a avea mașinile echipate cu cauciucuri de iarnă riscă să fie amendați.

De astăzi, 1 noimebrie intra în vigoare legea privind anvelopele de iarnă. Bistrițenii care încă nu și-au echipaj mașinile mai au timp la dispoziție, întrucât deocamdată în județul nostru nu au fost anunțate temperaturi scăzute.

Însă, cei care totuși vor fi prinși de polițiști circulând pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă sau polei,vor rămâne fără certificatul de înmatriculare, dar vor fi nevoiți să plătească și o amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni (adică de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, punctul-amenda este în valoare de 67 de lei, ceea ce înseamna că amenzile vor fi cuprinse între 603 și 1.340 de lei.

În privința anvelopelor care sunt acceptate, bistrițenii trebuie să rețină că, din acest punct de vedere, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Literele M si S reprezinta inițialele cuvintelor englezești “mud” and “snow”, care înseamna “noroi (namol)” și, respectiv, “zăpadă”.

„Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate doar dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S)” au explicat cei din Ministerul Transporturilor.

Până acum, au existat și bistrițeni care au trecut pe la service-urile auto pentru a își echipa deja mașinile, de frică să nu fie amendați. Spre exemplu, pentru patru cauciucuri 155/65/R13, bistrițenii au scos din buzunare circa 1.000 de lei. Service-urile auto au avut de lucru în această perioadă, astfel că, patronii acestora speră la o creștere a profitului.

 

Leave a comment