RECENSĂMÂNT: Primele date arată că a scăzut numărul populației și a crescut fondul locativ al județului

Recensământul Populației și al Locuințelor a ajuns la final. În data de 31 octombrie, acesta s-a încheiat, iar în intervalul 20-31 octombrie, recenzorii au recenzat în județul Bistrița-Năsăud 113.863 de locuințe și 301.425 persoane (prezente, temporar absente și plecate pe o perioadă îndelungată de timp din gospodăria din care fac parte).

Conform directorului Direcției Județene de Statistică Bistrița-Năsăud (DJS BN), Mircea Chira, comparativ cu ultimele date pe care instituția le deține, la recensământul din acest s-a înregistrat o scădere a numărului populației și o creștere a numărului locuințelor.

Statistica este oarecum forțată pentru că noi urmează să analizăm datele, însă, orientativ, față de 1 iulie 2010, când numărul populației se situa la 316.925, în urma recensământului se observă o scădere a populației cu 15.500 persoane. În privința locuințelor, la finele anului 2010, fondul locativ era de 112.134, iar la recensământ au fost recenzate 113. 863 de locuinte. La acest capitol se observă o creștere a fondului locativ în Bistrița-Năsăud cu 1.729 de locuințe” a declarat pentru Bistrița Online Mircea Chira.

Pe perioada desfășurării recensământului, Mircea Chira spune că cea mai mare problemă înregistrată a fost cea privind declaratea CNP-ului. “Am rezolvat această problemă în mare parte. În cazurile în care nu s-a solicitat sau nu s-a declarat CNP-ul, recenzorii au revenit la persoanele respective, fie personal, fie telefonic și s-au luat până la urmă și CNP-urile” a mai precizat directorul DJS BN.

Deocamdată nu au fost aplicate amenzi în județul Bistrița-Năsăud, nici recenzorilor și nici persoanelor care au refuzat să declare anumite date solicitate în formularele de recensământ. Însă, Mircea Chira spune că “dacă eu personal voi constata nereguli, voi aplica cu siguranță amenzi”.

La nivelul municipiului Bistrița au fost recenzate 77.051 persoane și 32.558 locuințe.

Datele preliminarii ale recensământului din 2011 vor fi făcute publice abia în luna ianuarie a anului 2012.

 

Leave a comment