17/08/2017

Un nou scandal erodează imaginea PDL Cluj: Sorin Apostu în ancheta Direcției Naționale Anticorupție

Încă o lovitură  năpraznică dată imaginii PDL Cluj: Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele organizației locale a partidului de guvernământ, a fost reținut pentru 24 de ore (conform CityNews.ro), fiind luat de la el de acasă azi dimineață la ora 10 – Gazeta de Cluj. În jurul orei 8, cinci persoane au escaladat gardul casei lui Sorin Apostu şi au intrat în curte, relateaza OradeCluj.ro. Ies la iveală detalii despre ce s-a întâmplat în cursul dimineţii. “În jurul orei 9, l-am văzut pe domnul primar întorcându-se acasă. L-am şi salutat”, a declarat un vecin pentru OradeCluj.ro. La acea oră, echipa de anchetatori se afla deja în casa lui Apostu.

Procurorii DNA Cluj au descins la ora 8.45 și la Primăria Cluj-Napoca. Procurorii au depus o cerere la registratura Primăriei prin care au solicitat o serie de documente despre licitațiile organizate de municipalitate. Deocamdată nu se știe ce fel de acte sunt solicitate, deși potrivit unor surse judiciare citate de StirideCluj.ro și TVR Info, verificările procurorilor vizează licitația privind atribuirea contractului de salubritate.

Procurorii de la DNA cercetează documente emise de către Primăria Cluj în biroul șefului oficiului juridic al Primăriei Cluj Aurora Țărmure . Conferința de presă care trebuia ținuta astăzi de către primarul Sorin Apostu a fost ținuta de catre viceprimarul Laszlo Attila – a confirmat că procurorii DNA sunt în sediul primăriei și că a fost chemat în acestă dimineață la ora 8 să țina conferința in locul primarului. “Au venit dimineață procurorii, dar nu a fost vorba despre nicio percheziție, fiind numai o solicitare de documente. Nu au primit încă nici un act și pe parcursul zilei vom reveni cu clarificări în privința solicitărilor făcute de procurori”, a declarat viceprimarul Laszlo Attila – Stiri de Cluj.

“În această dimineață am primit o cerere de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justitie (DNA – n.m.) prin care se solicită o serie de documente oficiale din cadrul Primăriei. Direcțiile din Primărie care gestionează aceste doumente, fie că sunt contracte sau alte acte, sunt în aceste momente pregătite să furnizeze toate documentele solicitate. Se vor trimite în cel mai scurt timp către solicitant”, a declarat pentruCityNews.ro Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Viceprimarul Radu Moisin a fost chemat din concediu pentru a fi de față la cercetări. Conforma Gazeta de Cluj, “se știe prea bine că viceprimarul Moisin este responsabil cu toate licitațiile majore ale primăriei”. Întrebat de OradeCluj.ro cine preia atribuţiile lui Sorin Apostu în eventualitatea reţinerii sale, viceprimarul Radu Moisin a declarat: “E o ipoteză şocantă, sper să nu se întâmple niciodată. Din câte ştiu, mandatul de primar poate fi suspendat doar după arestarea preventivă”.

Biroul de presă al DNA a refuzat să dea orice informaţie cu privire la acţiunea de la Primăria clujeană – CityNews. Conform Gazeta de Cluj: “Nu putem comenta despre prezența procurorilor DNA acolo și nu stiu dacă se va emite o poziție oficială în viitorul apropiat”, au declarat oficialii instituției. Dacă în cazul arestării lui Radu Bica, DNA a emis un comunicat la scurt timp, în acest caz, reprezentanții DNA sunt rezervați. “În situația despre care îmi spuneți a fost altceva. Acum datele pe care le solicitați sunt secrete”, au mai spus purtatorii de cuvânt ai DNA. Conform Hotnews, ”Până în acest moment (ora 13,00 – n.m.) nu există nici o persoană reținută”, a declarat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA. În schimb, cu OradeCluj.ro, sursele judiciare au fost mai vorbărețe și au declarat că acţiunea de la Primărie este legată de dosarul în care este cercetat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, arestat săptămâna trecută, la solicitarea DNA. “Toate probele în cazul Bica sunt circumstanţiale. Dosarul mare vizează pe altcineva. Probabil vom vedea azi la ştiri despre cine e vorba”, au declarat surse judiciare, care doresc să rămână anonime.

Casa primarului a fost percheziționată de procurori, în prezența primarului, transmit CityNews.ro și Ora de Cluj. La ora 13,27, conform Gazeta de Cluj, primarul Sorin Apostu a ieșit singur din casă. Informația a fost confirmată și de OradeCluj.ro: „Sorin Apostu a ieşit singur din casă, purtând sub braţ o pungă cu dosare. El a declarat că este supus unei cercetări a DNA. Apoi s-a urcat în maşina personală, alături de un procuror, şi a plecat. În Loganul parcat în faţa casei au urcat ceilalţi membri ai echipei de anchetă. Conform CityNews, primarul a ieșit însoțit de două persoane și a fost dus la sediul DNA, având mandat de reţinere pentru 24 de ore”). Sorin Apostu s-a îndreptat către sediul DNA la volanul propriei maşini, un jeep gri metalizat, dar in dreapta lui era un achetator (CityNews). Conform Gazeta de Cluj ar fi declarat că este vorba despre o cercetare a DNA, apoi a plecat la Primărie unde pentru a prezenta procurorilor DNA hârtii și acte, fapt confirmat si de CityNews: “13:45 Apostu a sosit în urmă cu câteva minute la sediul Primăriei şi a intrat în birou”. Un reporter al OradeCluj.ro a surprins momentul în care, după ce Sorin Apostu plecase de acasă spre Primărie, procurorii au ieșit din casa acestuia cu câțiva saci plini cu documente (Vezi aici fotografia).

Conform informațiilor Gazeta de Cluj: din câte se pare, directorul Rosal Sergiu Hosu a părăsit biroul în care se fac cercetările în jurul orei 10. Una dintre cele mai mari licitații câștigate de Rosal în această perioadă este cea legată de administrarea spațiilor verzi, licitație contestată de către patronul clubului U Cluj, Florian Walter, proprietatul firmei Romprest.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, a confirmat că procurorii cercetează “un dosar” în biroul primarului Apostu. Ea n-a putut spune despre ce dosar e vorba, precizând doar că “nu are legătură cu niciunul dintre cei doi viceprimari”“Mai multe direcţii din Primărie lucrează pentru a furniza actele cerute. Deocamdată, nu ştim nici noi mai multe”, a explicat Oana Buzatu. Angajaţii Primăriei continuă să transporte braţe de dosare în birourile ocupate de procurori, dar încearcă să le ducă pe la intrarea unde nu aşteaptă jurnaliştii. Conform CityNews: “Înalta Curte a cerut verificarea biroului primarului în prezenţa lui şi asta se întâmplă în aceste momente. Ceea ce putem să vă spunem sigur este că informaţii privitoare la aceste verficări se pot obţine de la Parchet. Într-adevăr este vorba de un dosar, dar nu vă putem da mai multe informaţii. Aceste verificări nu vizează viceprimarii municipiului, dar nu pot să vă spun exact care persoane sunt vizate”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Conform stiridecluj.ro, procurorii DNA au început, la ora 14,57 percheziția la sediul biroului de avocatură al avocatei Monica Apostu, soția primarului Sorin Apostu. Conform OradeCluj, uşa de la cabinetul de avocat al soţiei lui Sorin Apostu este sigilată. În faţa uşii ar fi postat un paznic. Conform CityNews: la biroul de avocatură al soţiei lui Apostu, când ziariştii au întrebat de Monica Apostu li s-a închis uşa în nas, însă avocatul Anatol Pânzaru a fost văzut intrând în birou. Avocatul Anatol Pânzaru este şi avocatul lui Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, cercetat pentru luare de mită. Aceeaşi maşină care a fost văzută dimineaţă în faţa casei lui Apostu se află în faţa biroului Monicăi Apostu. La ora 15:10, procurorul şef al DNA Cluj, Elena Botezan, a ieşit din biroul Monicăi Apostu. Aceasta nu a vrut să declare nimic. “Nu ştiu ce să vă spun. Ancheta este încă în derulare”, a pus Botezan după ce a fost întrebată dacă DNA va trimite o informare oficială cu referire la acest caz. Botezan a mai lăsat de înţeles că ancheta care îl priveşte pe Apostu are legătură şi cu cazul Bica (ca și sursele judiciare invocate de către OradeCluj). În același timp, conform OradeCluj, doi reprezentanţi ai Parchetului au fost postaţi în faţa intrării de la biroul primarului (foto).

Scenarii pe marginea subiectului:

  • DNA a descins la Primăria Cluj-Napoca şi în casa primarului Sorin Apostu, căutând dovezi pentru o presupusă trucare a licitaţiei pentru servicii de salubritate în urbea clujeană. Nu este primul primar PDL anchetat (unul, cel de la Râmnicu-Vâlcea, a fost şi condamnat), dar nu este orice primar. Clujul este oraşul premierului Boc, iar Apostu este urmaşul acestuia la primărie. Primarul are o imagine bună şi şanse mari de realegere, lucru rar pentru PDL în acest moment. Dacă Apostu va fi pus sub investigaţie va fi o lovitură politică şi de imagine foarte puternică pentru partidul preşedintelui. Dacă totul e serios, e o lovitură puternică pentru conspiraţia care spune că DNA este sub controlul preşedintelui. Dar e serios? E o întrebare la care timpul ne va da un răspuns, acum putem doar să speculăm. Scenariul optimist este că DNA pur şi simplu îşi face treaba, l-a găsit pe Apostu. Scenariul pragmatic (nu-mi aparţine, tocmai l-am auzit la un cunoscut jurnalist, în pauza unei dezbateri despre reforma justiţiei, vezi primul anunţ de aici) spune că urmează anchetarea unui personaj de acelaşi calibru din tabăra cealaltă, DNA încercând să menţină un “echilibru politic” în investigaţiile sale. Scenariu conspiraţionist pro-Băsescu spune că DNA se pregăteşte de schimbarea de putere şi se pune bine cu opoziţia. Iar scenariul conspiraţionist anti-Băsescu este că totul e o cacealma pentru a da impresia că DNA lucrează. Ce scenariu vi se pare mai aproape de realitate?
  • de asemenea, il felicit pe aceasta cale pe presedintele romuniei pentru initziativa lui clarvazatoare d’a transforma pedeu’, actualu’ pedele, ‘ntr’un partid al primarilor fosti, actuali si viitori cercetatz penal!
  • Cind Presedintele CJ Arges a primit vestea ca va fi retinut, iar tipul e unul dintre cei mai mari barosani ai PSD, a lesinat ca o diva de telenovela. Iar doctorul Bradisteanu PSD a sarit imediat la presa cu inima in pioneze a pacientului! Emotionat, intregul PSD s-a strins la Pitesti sa faca zid in fata “agresiunii politice” a procurorilor!!! Ati mai auzit ceva de Nicolescu?! Cei pagubiti tot noi am ramas, cu un plus pentru mine, fiindca CNA m-a amendat, n-aveam voie sa vorbesc despre Mahar! Astazi, unul dintre prietenii Premierului Boc, impreuna cu sotia lui, sint anchetati dur de catre procurori, cu perchezitii acasa si la cabinetul avocatesc al d-nei Apostu! Au lipsit doar mascatii! Ma indoiesc ca DNAul nu are probe solide, altfel, pentru acest circ ar plati scump. Unde e zidul PDL? Unde sint urlatorii din presa care sa-l acuze pe Basescu de dictatura?! Unde e Boc?! Imi doresc ca niciunul dintre cei mentionati sa nu faca vreun gest. Ba chiar cred ca, Emil Boc va da o declaratie plata si atit! Astept sa vad, e un test greu! Avem mare nevoie de putina normalitate!
  • Sorin Apostu NU este INCA retinut! Despre cuvinte. Presa s-a jucat azi cu cuvintele mai abitir decat o fac copiii in curtea scolii. Nu stiu ce va fi la noapte. Acum insa, cand scriu, unele ziare ii dau pe sotii Apostu ca retinuti pentru 24 de ore. Ei nu sunt inca retinuti, este posibil sa fie. Sau este posibil sa fie eliberati in cateva ore. Dar e pacat ca jurnalistii nu stiu sa aplice in ceea ce-i priveste mandatul de abtinere.

http://sareinochi.com/2011/11/09/un-nou-scandal-erodeaza-imaginea-pdl-cluj-sorin-apostu-in-ancheta-directiei-nationale-anticoruptie/

 

Comentarii

  1. Radioerevanbistrita spune:

    Asa usor usor apas si afecrile mici, de-a dreptul mici ale celor de la putere. Abia astept, ca si bistritean adevarat sa apara si afacerile si dedesupturile dubioase ale presedintelui Consiliului Judetean Bistrita, coleg de partid cu primarul de la Cluj. Ar trebui condamnati cu totii, inclusiv cu membrii guvernului pentru subminarea economiei nationale, pentru ca asta fac, distrug economia unei tari pentru ca buzunarele lor sa fie cat mai pline.
    Atitudine, atat avem nevoie noi, cetatenii onesti!