18/08/2017

ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului: Dascălii trebuie să aibă o viaţă religioasă activă

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ, consideră că dascălii, pentru a le putea transmite elevilor o convingere creştină puternică, trebuie la rândul lor să aibă o viaţă religioasă activă.

Acest îndemn a fost transmis de mitropolit joi, la Bistriţa, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Educaţia moral creştină în contextul şcolii româneşti contemporane. Generaţia tânără – încotro?’, organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

‘Trăim într-o lume mediocră, în care nici nu ştiu oamenii prea multe, dar nici cele pe care le ştiu nu le prea fac. E important pentru dumneavoastră, ca dascăli, să îi învăţaţi cât de multe pe copilaşi. (…) Numai că nu trebuie să rămânem numai la instrucţie, trebuie să facem şi educaţie. (…) Nici la ora de religie nu dorim să-i facem mari teologi pe copilaşi, ci dorim să le transmitem nişte deprinderi religioase, o viaţă duhovnicească incipientă pe care să n-o părăsească toată viaţa lor’, a spus ÎPS Andrei Andreicuţ.

Mitropolitul Clujului a dat ca exemplu cărturarii din vremea lui Iisus Hristos, care, deşi învăţaţi, nu reuşeau să aibă eficienţa scontată.

‘Şi pe vremea Domnului Hristos erau cărturari foarte învăţaţi, dar eficienţa lor nu era cea scontată pentru că, pe lângă faptul că le transmitem cunoştinţe, e nevoie de ceva în plus: e nevoie de harul lucrător al lui Dumnezeu. Şi pe acesta nu-l poate transmite cineva care nu-l doreşte. (…) E adevărat că nu mai trăim într-o lume tradiţională, atunci se transmitea din tată în fiu deprinderea religioasă, ci ne aflăm într-o tranziţie care durează de 20 de ani şi tot nu se mai termină. Nici pe planul învăţământului încă nu este aşezare; schimbările vin mereu, de la an de an, de nu mai ştii exact ce se întâmplă. Important este ca ceea ce facem să facem bine’, a mai spus mitropolitul.

În opinia ÎPS Andrei Andreicuţ, soluţia este ca dascălii să aibă o viaţă religioasă activă, la fel ca preoţii, pentru a se putea constitui într-un exemplu pentru generaţiile pe care le îndrumă.

‘Văd o soluţie simplă şi eficientă: pe de o parte, noi, formatorii generaţiilor ce se succed, ca să le putem transmite lor o convingere creştină puternică, trebuie să avem o viaţă religioasă activă, care presupune participarea duminică de duminică, nu la Paşti şi la Crăciun, la Sfânta biserică; şi tot o viaţă spirituală normală presupune ca şi noi, preoţii, şi dumneavoastră, dascălii, să avem duhovnic’, a concluzionat mitropolitul Clujului.