Coșurile de fum necurățate provoacă incendii! Pompierii sunt tot mai des solicitați să se lupte cu flăcările

În această perioadă, aproape zilnic, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud sunt solicitați să intervină pentru a stinge incendiile apărute la diverse locuințe. Majoritatea incendiilor se produc deoarece oamenii fie improvizează surse de încălzire, fie nu își curăță coșurile de fum.De asemenea, o altă cauză des întâlnită este cea a unui scurtcircuit electric.

Și în acest final de săptămână, două incendii au fost semnalate pe raza județului. Două familii sunt nevoite acum, în prag de iarnă să își repare acoperișurile locuințelor, după ce acestea au fost cuprinse de flăcări.

Un prim incendiu a fost semnalat în localitatea Tiha Bârgăului, unde un incendiu a cuprins o casă. La fața locului s-au deplasat echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Prundu Bîrgăului (doua autospeciale de intervenție cu apă și spumă și o ambulanță tip B2) și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului și Josenii Bârgăului.

Incendiul se manifesta cu violență la acoperișul casei, la un atelier mecanic și la o anexă în care erau depozitate lemne și exista riscul producerii unei explozii în condițiile în care trei butelii de gaz petrolier lichefiat erau în preajmă, una dintre ele izbucnind în flăcări, pompierii militari reușind ulterior să înlăture pericolul exploziei. În urma incendiului, pompierii spun că “au ars în totalitate acoperișul casei pe o suprafață de 120 m2,  magazia de lemne cu aproximativ 103 de lemn de foc, atelierul pe o suprafață de aproximativ 302 în care se aflau mai multe utilaje. A fost evitată extinderea incendiului la corpul de locuit și la imobilele vecine”. Cauza incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Totodată, tot în acest sfârșit de săptămână, un alt incendiu a fost anunțat prin numărul unic de urgențe 112. De această dată, flăcările au cuprins o casă din localitatea Budacu de Jos. La fața locului s-a deplasat o autospecială de lucru cu apă si spumă în vederea localizării și lichidării incendiului produs cel mai probabil din cauza unui coș de fum necurățat corespunzător de funingine.

Câteva ore mai târziu, Secția de Pompieri Năsăud a fost solicitată să intervină la un incendiu produs la o altă gospodărie. Echipajul ajuns la locul intervenției a acționat cu o țeavă de înaltă presiune pentru a stinge incendiul care se manifesta la coșul de fum al imobilului.

Sursa foto: www.newsme.ro

Leave a comment