Categories
Bistrita Comunitate Stirea Zilei

24 de blocuri din oraș au fost reabilitate cu bani de la Guvern și de la Primăria Bistrița! Încă 51 așteaptă fonduri …

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a organizat astăzi o vizită în teren, în două zone din oraș în care s-au efectuat lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Este vorba despre zona Lamă și cea a Pieței Petru Rareș, edilul orașului arătându-se extrem de mulțumit de modul în care au fost executate lucrările și de noua înfățișare a clădirilor.

Primarul spune că în anii 2009 și 2010, în total, în Bistrița au fost reabilitate termic 24 de blocuri, fondurile necesare reabilitării fiind alocate atât de la Guvernul României (50 la sută), cât și de la Primăria Bistrița (35 la sută) și de la locatarii blocurilor. Valoarea totală a lucrărilor pentru cele 24 de blocuri se ridică la 8,5 milioane de lei.În schimb, în anul 2011, de la Guvernul României nu au mai venit fonduri pentru lucrări de reabilitare termică a blocurilor.

În ceea ce privește zona Lamă, primarul spune că au fost întâmpinate dificultăți pentru că nu toți locatarii au fost dispuși să plătească partea care li se cuvinea în calitate de beneficiari. Însă, în final, lucrurile au fost soluționate și s-a reabilitat integral blocul Lamă.

De asemenea, în zona Pieței Petru Rareș, Ovidiu Crețu s-a arătat nemulșumit de faptul că proiectul nu a permis și modernizarea acoperișului clădirii și înlocuierea țiglelor, lucru care va cădea în sarcina locatarilor.

Totodată, primarul susține că există mari șanse să se introducă prin Programul Operațional Regional (POR) și eligibiltatea pentru astefl de lucrări, iar în cazul în care se va întâmpla acest lucru, Primăria Bistrița este pregătită pentru a accesa fonduri europene.

Noi avem deja 24 de blocuri cu proiectele gata făcute doar pentru a fi depuse spre finanțare și alte 27 la care studiile de fezabilitate au fost deja întocmite, urmând acum să întocmim și proiectele. Astfel, dacă prin POR se va introduce eligibilitate și pentru lucrări de acest tip, noi vom putea rapid să depunem proiecte pentru a accesa fonduri” a precizat primarul.

Mai mult, Ovidiu Crețu este de părere că Bistrița ar trebui să acceseze astfel de fonduri mai ales în condițiile în care Bistrița este printre puținele municipii din țară care au semnat Pactul primarilor, prin care se angajează să reducă emisiile de CO2 în anul 2020 cu mai mult de 20% fatã de emisiile generate pe teritoriul administrativ în anul de referintã 1990.

Leave a Reply