Prea bun, prea ca la noi în țară

de Ștefan Ciocan

Nici o surpriză la votul pentru președinția Senatului. Vasile Blaga a câștigat scaunul care-l face succesorul lui Traian Băsescu în cazul vacantării postului de la Cotroceni. După alegerile, care s-au desfășurat într-o atmosferă demnă de Wimbledon, Corlățean și Blaga „pupat piața Independenței”și toată lumea, PDL și USL deopotrivă au plecat fericiți. Chiar și UDMR a câștigat din varianta asta postul de Secretar General al Guvernului sau în traducere liberă de mulgător al vacii numită RAPPS. Singurii care nu s-au ales cu nimic de la „pomana” lui Geoană sunt UNPR, dar ei cred că au mari șanse să pună mâna chiar pe „defunct” (în condițiile în care va eșua revoluția lebenițelor de Dăbuleni).

Desemnarea lui Vasile Blaga pentru șefia Senatului naște câteva semne de întrebare legate în primul rând de relațiile din interiorul PDL, apoi de relațiile din interiorul coaliției și nu în ultimul rând de relațiile din interiorul USL.

În urma alegerilor din primăvară PDL părea un partid, dacă nu scindat, măcar fisurat. Gruparea Blaga ! Videanu ! Berceanu, părea că stă undeva în umbră și așteaptă greșelile „mânjilor” grupați în jurul reformatorilor. Traian Băsescu, a arătat de câteva ori „pisica” spre grupul din umbră, amintind despre afacerile păguboase pentru România girate din posturi de miniștrii atât de Videanu cât și de Berceanu. Blaga era un ghimpe în coasta lui Boc, orcând gata să preia frâiele guvernului ca un „arhanghel” salvator unanim acceptat atât de putere cât și (mai ales) de opoziție. Poate ca să scape de acestă fantomă, care-i bântuie mandatul, Boc l-a cocoțat pe „buldog” pe scaunul eliberat de Geoană cu largul concurs al USL. Și aici iese din jobenul vrăjitorilor politici un alt semn de întrebare. Să fi fost Ponta, Antonescu și mai ales tata socru Ilie Sârbu atât de cretini încât să nu-și dea seama că odată debarcat „Prostănacul” scaunul acestuia îi va reveni lui Blaga? Personal nu cred! Toată contestarea alegerilor la Curtea Constituțională și candidatura lui Corlățeanu în chip de miel pascal este o mișcare de balet politic. Pedistul Vasile Blaga, pus șef al vămii de pe frontiere de vest a României de guvernul PDSR a lui Văcăroiu, ulterior ajuns în structurile politice centrale, ori parlamentar ori membru al executivului, este unul dintre personajele acceptate (mai ales) de opoziție. Și tocmai el, Vasile Blaga, iubit și (mai ales) de stânga și de dreapta, și de est și de vest deopotrivă, să fie tras pe linie moartă? Nu se făcea! Odată stins scandalul din vămi, unde numele său era destul de apăsat rostit de oamenii legii, Blaga apare mai „curat și mai uscat” ca niciodată. Dar ceea ce este mai important, Blaga apare ca o alternativă acceptabilă pentru acei pedeliști care ar vota suspendarea lui Traian Băsescu în condițiile în care interimatul la Cotroceni ar fi asigurat tot de unul de-ai lor. Și Vasile Blaga este omul potrivit să-l dea cu curul de pământ pe marinar. În formula cu Geoană președinte la Senat, șefii USL nu ar fi avut nici o șansă să rupă din majoritatea actuală a parlamentului pentru aprobarea unei eventuale suspendări a lui Băsescu. Cu Blaga se schimbă lucrurile radical. Nemulțumiții din PDL ar putea să-l trimită pe Băsescu din nou în fața poporului în condițiile în care al doilea om din stat este Vasile Blaga. (mai ales) Să suspendați bine!

Referințe:

http://sareinochi.com/

 

Leave a comment