În pragul sărbătorilor, inspectorii sanitar veterinari și cei de la Protecția Consumatorilor îi verifică pe comercianți

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Cristian Florian, a organizat astăzi o ședință a Colegiului Prefectural prin intermediul căreia a vrut să afle cum se desfășoară în județul nostru verificările în ceea ce privește comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Romulus Biță, a prezentat în fața prefectului planul de lucru pentru această perioadă.

Acesta spune că “în perioada 1-7 noiembrie a avut loc o instruire a inspectorilor sanitar veterinari cu privire la examenele trichineloscopice care urmează a fi efectuate. Inspectorii sanitar veterinari trebuie să fie foarte atenți la carnea de porc care va fi comercializată. Astfel, Romulus Biță a precizat că “examenul trichineloscopic se poate efectua în toate circumscripțiile sanitar veterinare din județ dar și în cele pentru siguranța alimentelor din orașele Bistrița (în piața Decebal), Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi, zilnic între orele 8 și 18. Mai mult, la circumscripțiile sanitare veterinare de stat examenele costă 7 lei, iar la cele private, între 10 și 15 lei”.

Bistrițenii care urmează să sacrifice porci sunt sfătuiți să efectueze aceste examene înainte de a consuma carne. Totodată, inspectorii veterinari vor efectua controale în abatoare și în unitățile de procesare a laptelui, dar și în depozitele și magazinele alimentare pentru a îi depista astfel pe cei care nu respectă normele în vigoare.

De asemenea, și inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud vor efectua controale tematice, axandu-se atât pe produsele tradiționale, jucării, produse cosmetice și de îmbrăcăminte sau alte obiecte care se comercializează în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Directorul CJPC BN, Dina Suciu, spune că va avea o discuție cu inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud pentru a efectua în comun controale și la pensiunile și restaurantele de pe raza județului.

Leave a comment