De la migrația cu iurta, la cea cu fabrica, Europa își rescrie frontierele

Nu sunt singurul care se întreabă care va fi viitorul Uniunii Europene. Și, legat de acest viitor, viitorul României ca țară și, firește, al meu ! ca om cu familie, o viață și prieteni (și cu o dorință imensă de a nu le pierde). Vorba aia: cămașa mi-e mai aproape de piele… Săptămâna trecută, cotidianul berlinez Die Welt scria pe larg despre retragerea din România a concernului finlandez Nokia și reluarea drumului său spre răsărit: un drum început la Bochum, în Germania, continuat la Jucu, lângă Cluj, înainte de a se încheia, eventual, în China comunistă. Și nu puteam să nu remarc cum se reiau, în sens invers, marile migrații. În trecut veneau migratorii, cu iurta, dinspre Răsărit către Apus să obțină ieftin pământ și apă. Acum se mută Apusul în Răsărit, cu fabrica, să obțină, ieftin, forță de muncă. Atât de „iefitin”, încât să nu se mire de momentul în care, îmbogățit în tehnologia copiată pe șest, Răsăritul va veni să revendice din nou spațiul Apusului.

Globalizarea ne-a lăsat în fundul gol. Apusul, inventatorul industrializării, a rămas fără industrie ! fără producție, să-și câștige existența și să-și cultive bunăstarea vânzând servicii. Și uite că venim la miezul discuției: cum va arăta Uniunea Europeană, moneda sa, noile regului ! atât de previzibil de ușor de încălcat în funcție de cum doresc mușchii umflați ai populismului unor politicieni buni manipulatori ai spaimelor propriilor popoare. Căci am văzut ! nu? ! umflare de mușchi ideologici: de la restricționarea dreptului de muncă al românilor și bulgarilor în țări comunitare precum Spania, Irlanda, Anglia, la neadmiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen și, mai nou, încălcarea Tratatului UE prin decizia BCE ca băncile centrale din zona euro să direcționeze către FMI până la 200 miliarde euro pentru a lupta contra crizei datoriilor suverane.

  • Informatia zilei pe subiectul crizei datoriilor suverane: Bancile centrale din zona euro ar putea directiona fonduri catre Fondul Monetar International, de pana la 200 miliarde de euro, pentru a lupta contra crizei datoriilor suverane, se arata intr-o propunere a oficialilor europeni citata de Bloomberg. Decizia ar insemna o „ocolire” a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale. Decizia a adus o apreciere a indicilor bursieri, dar si a sentimentului ca liderii europeni s-au decis sa faca ceva in privinta crizei care ameninta Zona Euro. Conform acestei propuneri, bancile centrale nationale vor directiona fonduri prin intermediul FMI, care poate incheia programe de asistenta financiara de tip preventiv cu Italia sau Spania, aceste tari fiind considerate cele mai vulnerabile in acest moment la criza datoriilor din zona euro. Asistăm, de fapt, la un artificiu legislativ menit să salveze Spania și Italia. Măsura ar avantaja și statele europene bogate, precum Germania, care care nu mai vor să împrumute țările cu datorii ridicate.
  • Decizia ar insemna o „ocolire” a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale. Acum o saptamina, BCE a decis sa cumpere obligatiunile statelor europene PIIGS, ceea ce inseamna ca BCE incalca art. 123 al. 1 din Tratatul de la Lisabona. BCE devine creditoarea directa a statelor PIIGS, lucru interzis prin Tratat. Asta inseamna, nici mai mult nici mai putin, ca BCE si UE sunt dispuse sa isi incalce propriile reguli pentru a supravietui cu orice pret. Este vorba de o incalcare a Tratatului, cu scopul pios de a pastra euro in viata. Art. 123 al.1 din Tratat: „Se interzice Băncii Centrale Europene și băncilor centrale ale statelor membre, denumite în continuare „bănci centrale naționale”, să acorde credite pe descoperit de cont sau orice alt tip de facilitate de credit instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, administrațiilor publice centrale, autorităților regionale sau locale, celorlalte autorități publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre; de asemenea, se interzice cumpărarea de titluri de creanță”. (constatarea lui @Cetatean)

De aceea am să vă rog să citiți și să judecați următoarele afirmații (citiți și materialele din legătură, merită):

Pentru a nu fi luați prin surprindere atunci când, s-o citez pe doamna Merkel: „Europa va ieși (bănuiesc că din criză) mai puternică”. Dacă ați reușit să vă desprindeți de iRealitatea TV și de Antene (care au o agendă a știrilor total în afara adevăratelor probleme de care ar cam trebui să ne fie măcar puțin frică) aflați că Angela Merkel și Nicolas Sarkozy (ca un adevărat bărbat care are ultimulo cuvânt: „da, mami”) fac reclamă monedei unice și încearcă să-i convingă pe eurosceptici de viabilitatea proiectului european, pus acum la grea încercare. Iar Merkel dorește o viteză mai mare în realizarea uniunii fiscale europene, sancționarea celor care nu respectă regulile Eurozonei și scepticism în legatură cu emiterea de obligațiuni comune (acestea au fost principalele teme ale discursului pe care cancelarul german Angela Merkel l-a rostit, vinerea trecută, în fața Bundestagului). Acest lucru va fi atins numai prin modificarea Tratatelor Europene. Ca semnatari ai acestor tratate, prin intermediul aleșilor noștri, avem dreptul de a-i trage de mânecă să-i obligăm să ne spună exact ce se întâmplă și la ce anume trebuie să ne așteptăm. Și nu să stăm să ascultăm elucubrațiile politicianiste ieftine ale liderilor așa-zisei opoziții sau discursurile despre creșteri zero ale așa-zisei Coaliții de Guvernare ! până nu riscăm să rămânem, din nou, pe din-afară…

http://sareinochi.com/

 

Leave a comment