DORU GHINET: La moartea unui prieten…

Mi-e foarte greu sa vorbesc la trecut despre Toni Vlad. Vocabularul meu este prea sarac pentru a putea exprima tot ce stiu despre Toni Vlad, pe care l-am cunoscut in urma cu 33 de ani, cand era o frumusete de fecior de bargauan, dintr-o familie de oameni deosebiti, poate cea mai buna si onesta familie din Bargau.

Am avut fericirea sa ma numar printre amicii lui, amicitie cu care ma voi mandri toata viata.

In dimineata zilei de patru decembrie, cand m-am trezit, am constatat ca e o zi trista, in sensul ca afara era ceata si ploua. Auzind ca Domnul Anton Vlad a murit cred ca de aceea vremea era mohorata, datorita tristetii si regretului dupa Anton Vlad.

Depre Anton Vlad s-ar putea scrie romane intregi si nu cred sa existe bargauan sau om care l-a cunoscut, care sa nu-l regrete si sa nu aiba decat cuvinte de lauda la adresa lui. Printre lacrimi vreau sa va povestesc un mic episod din bunatatea nemarginita a lui Anton Vlad.

In anul 1994, fiind sef de post la Livezile am initiat si contribuit la construirea unei bisericute in satul Valea Poieni, comuna Livezile, un satuc cu o populatie suta la suta roma, toti cu o situatie materiala precara. I-am telefonat omului de aleasa bunatate sufleteasca Toni si i-am relatat despre proiectul meu iar a doua zi dupa aceasta discutie m-am trezit cu Toni Vlad la mine, si cu o fata care radia caldura si bucurie m-a invitat la Valea Poieni in locul unde urma sa se constuiasca bisericuta si unde el deja aduse-se 32 metri cubi de lemn, de brad, atat de necesar contructiei.

Acela a fost inceputul constructiei bisericii care s-a finalizat, s-a sfintit si satenii de roaga in ea.

De azi inainte sa fii sigur draga Toni ca la fiecare slujba – ca si pana acum de altfel – vei fi pomenit si se vor ruga pentru tine. La sfintirea bisericii i-am telefonat si l-am invitat si i-am spus ca protopopul ortodox din acea vreme intentioneaza sa-i ofere o diploma de merit, dar el in mandria, modestia si marinimia lui a refuzat spunandu-mi ca donatia a facut-o in numele lui Dumnezeu si nu pentru o diploma.

Asa era omul Toni Vlad pe care nu-l voi uita cat voi trai si pentru care ma voi ruga si-l voi pomenii in toate rugaciunile mele.

O lacrima sau un potop de lacrimi pentru dragul de Toni si pentru distinsa lui familie.

Adio prieten drag si om bun ! Toni Vlad. Dumnezeu sa te ierte.

Cu regret,

Doru Ghinet

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment