Un tânăr de 29 de ani trăiește cu rinichi de mărimea unei boabe de fasole

Tratamente severe cu penicilină din 6 în 6 ore, dializă, operații, transplant, iar tratament, iar dializă (acum de 3 ori pe săpătămână) sunt prioritățile unui tânăr din Rebrișoara, care la numai 18 ani a aflat că suferă de glomerulonefrită focară și segmentară, insuficiență renală cronică.

Marius Gheorghe Bodiu are doar 29 de ani și de la vârsta majoratului luptă cu dializa cronică. A început să aibă simptomele insuficienței renale, imediat după ce a terminat liceul, în jurul anului 2000. Avea stări de vomă, i s-au umflat ochii, burta, mâinile, picioarele, greutatea lui creștea semnificativ, ajungând să aibă în jur de 40 de kilograme în plus… era apa acumulată în organism. A început calvarul. Mai întâi, a fost investigat de medicii bistrițeni, care după un tratament riguros l-au trimis la Cluj. Aici a ajuns la nefrologie, unde în urma biopsiei renale i s-a pus diagnosticul: glumerulonefrită focară și segmentară, insuficiență renală cronică.

Din 2000, Marius a fost sub tratament, starea lui a fost constantă, până în 2005, când i s-a mai pus un diagniostic: tromboză venoasă. A început dializa, iar în februarie 2006 a suferit un transplant de rinichi, de la un donator viu. Marius ne-a povestit cum tatăl său, deși având probleme cardiace, i-a redat speranța însănătoșirii. Gicuță a început recuperarea prin  tratamentul post-transplant mai bine de 6 luni, a fost încrezător însă nu și-a revenit complet.  În nici 5 ani, s-a îmbolnăvit și rinichiul donat de tatăl său. „Practic am 3 rinichi, dar niciunul nu funcționează. Medicii mi-au explicat că rinichii mei bolnavi au îmbolnăvit rinichiul sănătos. Boala a recidivat. În acest timp, rinichii mei s-au atrofiat, s-au uscat, sunt de mărimea unei boabe de fasole, măsoară câțiva mm”, ne-a mărturist cu ochii umeziți,  tânărul care luna viitoare va împlini 30 de ani. Marius a intrat iar pe dializă, repetând acest procedeu de 3 orei pe săptămână, a câte 5 ore.

Este dureros, acele acelea sunt de mărimea unei paste de pix… când mă deconectează de la aparte, mai apar complicții: sângele se oprește destul de greu, îmi scade tensiunea, nu e tocmai ușor. Am și hipertensiune arterială și un început de hernie inghinală stângă… de nici două sptămâni am fost în operație”, povestește Marius.

Vrea să devină cadru medical

Marius a absolvit Liceul Silvic din Năsăud și deși s-a îmbolnăvit nu s-a oprit din studiul pentru pasiunea sa, tehnologia IT.  A terminat și Școala Postliceală de Informatică, la Bistrița, iar în urmă cu 2 ani, pe când se simțea mai bine, Marius s-a înscris la o altă școală, la Beclean, tot postliceală, de asistent medical generalist. Nu se lasă oricât ar suferi. Ca să uite de durere, tânărul învață medicină, mai ales că se pregătește pentru examenul final de la anul, când va și absolvi. Își dorește foarte mult să scape de calvarul prin care trece ca să poată profesa.

Aș vrea să pot ajuta pentru că și eu la rândul meu, am fost ajutat, nu de toată lumea, dar… De când am probleme de sănătate am văzut cât e de important să fii ajutat, să fie cineva care din suflet să-ți dea o mână de ajutor”, ne-a mărturisit Marius.

Trăiește cu speranța că va reuși, medicii dându-i șansa să „reînvie”. Este trecut din nou pe lista de așteptare. Marius poate merge mai departe cu un alt rinichi, însă partea financiară îî îngreunează optimismul că se va face bine. Familia îi este alături însă financiar nu se poate decurca.  Părinții sunt și ei bolnavi, sunt pensionari, iar fratele său are 2 copii de crescut. Îți dorește să se facă bine, să poată munci, să-și  poată ajuta părinții, să-și întemeieze și el o familie.

Operația de transplant poate fi făcută la o clinică de renume din Cluj, contra a 20.000 de euro, o sumă enormă pentru Marius, dar rezonabilă pentru alții. Tânărul poate fi ajutat, are nevoie de un rinichi sănătos, compatibil cu grupa sa sanguină și cu RH-ul său. Este trecut pe lista de așteptare, însă are nevoie de acești bani.

Vrem să-l ajutăm, o putem face împreună. Donează cât poți în unul din conturile:

În RON ! RO68BTRL00601201C37465XX

În Euro ! RO 43BTRL00604201C37465XX

Pentru cei din străinătate ! SWIFT BTRL RO 22 BNA.

PD-L Bistrița-Năsăud

Leave a comment