23/09/2017

Consilierul local Alin Seserman propune amenajarea unor trasee pentru ciclismul montan în municipiul Bistriţa

În cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Bistriţa din acest an, care va avea loc joi, 15 decembrie, consilierul democrat-liberal Alin Seserman prezintă municipalităţii un proiect care prevede amenajarea unor trasee ciclistice în Bistriţa.

În expunerea de motive a acestui proiect, care va ajunge pe masa consilierilor locali, Seserman precizează că “în ultima perioadă tot mai mulţi cetăţenii ai municipiului Bistriţa folosesc bicicleta pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă deplasarea la locul de muncă sau pentru alte activităţi tot mai multi bistriţeni folosesc bicicleta în mod regulat ca un sport sau hobby. Cele mai frecvente trasee folosite de aceştia sunt în padurile din jurul oraşului respectiv Pădurea Codrişor, Schullerwald, Valea Măgheruşului, Valea Jelnei sau Munţii Bârgăului”.

Toate aceste rute folosite de pasionaţii de ciclism montan sau mountain biking nu sunt semnalizate sau marcate, iar unii dintre ei nu se descurcă atunci când doresc să parcurgă un traseu de câţiva kilometri. Foarte multi parcurg anumite rute cum ar fi Bistriţa-Ghinda-Dealu Negru după propria orientare, fără marcaje, iar de multe ori întâlnesc maşini şi utilaje care circulă prin pădure, iar în aceste cazuri nu funcţioneaza nici o regulă de circulaţie. Pentru o deplasare normală atât pentru amatorii de mountain bike sau căruţe sau alte mijloace de transport este necesară marcarea şi semnalizarea tuturor traseelor şi a drumurilor forestiere sau de pământ” crede Alin Sesrman.

Consilierul propune ca în anumite cazuri să se folosească plăcuţe simple care vor conţine semne sau mesaje gen “doar pentru biciclete”. În opinia sa, identificarea, marcarea şi semnalizarea acestor trasee şi eventual amenajarea acestora la început de an ar impulsiona şi mai mult folosirea bicicletei în scopuri de petrecere a timpului liber, pentru o viaţă sănătoasă sau ca hobby.

În cazul realizării unor marcaje detaliate, Bistriţa ar putea intra pe harta organizării de competitii de maraton sau semimaraton sau altele pentru profesionişti ca în cazul unor oraşe precum Braşov, Baia Mare, Sibiu, Mediaş.

Ţinând cont de expunerea de motive, consilierul propune adoptarea proiectului de hotărâre cu privire la identificarea şi marcarea de trasee în municipiul Bistrita pentru practicarea ciclismului montan.