Firma lui Negrea, iubita de municipalitate. Pe locul unui cimitir va aparea un imobil high-class

Consult Imobil are toate avizele necesare pentru a ridica pe terenul pe care il detine pe strada Crinilor din Bistrita un imobil, in vecinatatea celui mai vechi cimitir romanesc din municipiu.
Desi documentele atesta faptul ca acolo a existat un cimitir pe o intindere destul de mare, alaturi de care a fost construita si prima biserica romaneasca din Bistrita, specialistii sustin ca suprafata este cea actuala, de doar cativa zeci de metri patrati.

Pentru realizarea proiectului de pe strada Crinilor, investitia este estimata la circa doua milioane de euro si prevede construirea unui complex multifunctional – high class. La primele doua nivele ale imobilului vor fi spatii comerciale destinate inchirierii.
De asemenea, fiind prevazut a fi construit la imbinarea strazilor Crinilor si Locotenet Calin, complexul va avea doua aripi. Aripa de nord-vest va cuprinde spatii pentru birouri, sali de conferinte, sala de fitness, in timp ce aripa de sud – est va fi destinata unor locuinte colective de lux si se va adresa celor cu pretentii si potenta financiara, cu atat mai mult cu cat pretul unui apartament in imobilul respectiv este estimat la 100.000 de euro. Totodata, imobilul va fi dotat cu o parcare subterana cu 54 locuri.

Nimeni nu tine cont de istoricul locului

Proiectul in sine este unul indraznet, care ar da un plus de valoare zonei respective, nimic de zis din acest punct de vedere. Insa odata cu transpunerea lui in realitate, urmele primei biserici romanesti din Bistrita, plus cimitirul aflat in imediata vecinatate, ar trece in umbra, la propriu, intrucat odata cu aparitia a ditamai imobilului acestea nu s-ar mai observa deloc.
Pe langa toate acestea, potrivit unor documente aflate la Arhivele Nationale Bistrita reiese faptul ca cimitirul, din care astazi mai este vizibila doar o mica parte, s-a intins pana inspre Bulevardul Decebal.
Arheologii spun insa ca zona respectiva nu intra in raza rezervatiei arheologice Bistrita – oras medieval. „Documentatia acumulata din urmarirea diverselor lucrari de constructii si infrastructura din zona arata ca terenul nu detine niveluri de locuire antice si medievale. La inceputul secolului XX si in urma aplicarii reformei agrare din anul 1921 au fost deschise noi parcele, orasul extinzandu-se in aceasta zona. Diagnoza arheologica realizata in vederea stabilirii potentialului arheologic de pe parcelele invocate au constatat ca terenul este liber de sarcina arheologica”, se mentioneaza in adresa Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, atasata la dosarul prin care Marius Negrea solicita Consiliului Local Bistrita aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Crinilor, nr. 2-8.
Insa in aceeasi adresa este mentionat si faptul ca in anul 1793, romanii greco-catolici din Bistrita au achizitionat terenul din strada Crinilor unde au ridicat prima biserica romaneasca din localitate, care a functionat pana in 1895, dupa care a fost donata romanilor din Lechinta. „In jurul bisericii au fost practicate intre 1795si 1871 o serie de inmormantari, semnalate in teren si prin cruci de piatra”, se mai precizeaza in documentul citat.
Semnalarile din teren prin crucile de piatra fac insa referire la ceea ce se mai vede astazi cu ochiul liber in terenul ramas in zona respectiva cu destinatie de cimitir. Acolo practic sunt la vedere doar vreo 15 pietre funerare, aflate in spatele bisericutei de lemn.

Un profesor de istorie a tras de maneca municipalitatea

Iosif Uilacan, profesor de istorie din Bistrita, a descoperit la Arhivele Nationale mai multe documente din care reiese ca in zona respectiva exista un cimitir mult mai mare, a carui suprafata se intindea pana aproape de in actualul Bulevard Decebal. In septembrie anul trecut, profesorul Uilacan a sesizat municipalitatea, in numele Asociatiei Profesorilor de istorie din judetul Bistrita-Nasaud, cu privire la acest aspect, cu atat mai mult cu cat proiectul lui Negrea a fost facut public inca din 2009. Prin sesizarea respectiva, profesorul bistritean atragea atentia municipalitatii ca locul in care s-a construit prima biserica romaneasca, intre anii 1790-1792, este destinat sa ajunga, nu un punct de reper in istoria romanilor bistriteni, ci unul in care isi va face aparitia o oarecare constructie de beton.
„Acolo s-au facut inmormantari, documentate din anul 1799, sunt trecute in registre de stare civila din 1799. Cu siguranta insa ca acestea existau si inainte odata cu constructia bisericii. Crucile care se pastreaza sunt de dupa 1870, aproximativ. Dar pentru inmormantarile incepute din 1792 ! 1793 exista documente. Acolo insa s-au facut inmormantari pana in 1886, cand primaria a interzis sa se mai faca asa ceva in cimitirul bisericii”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, profesorul Iosif Uilacan. El a mai precizat ca odata cu sesizarea adresata Primariei Bistrita a atasat si copii ale documentelor care atesta faptul ca in zona exista un cimitir, peste care, conform proiectului lui Marius Negrea, urmeaza sa apara imobilul de beton. „Eu le-a dat documentele inainte ca planul urbanistic sa fie aprobat de Consiliul local. Planul urbanistic a fost aprobat in decembrie anul trecut, iar eu le-am inmanat documentele in septembrie”, a spus profesorul.
Dupa cum se poate observa din declaratiile profesorului Iosif Uilacan, dar si din faptul ca PUZ-ul a fost aprobat de Consiliul local, municipalitatea nu a fost deloc interesata de existenta vreunui cimitir in acea zona si mai ales de intinderea lui. Faptul ca acolo au fost construite case mai ales dupa 1948, odata cu venirea la putere a regimului comunist cand nimic nu a contat, a facut ca Primaria Bistrita, dar si alesii locali sa faca in acest caz ureche suta la sesizarea profesorului si a mers mai departe.

mai multe detalii puteti afla AICI: http://www.gazetadebistrita.ro/citeste/4222-firma-lui-negrea-iubita-de-municipalitate

Leave a comment