gbnews.ro: Legenda unui Târg născut prin cezariană

Blasfemie! ! ar striga unii, și aș putea fii de acord, dacă… Târgul de Crăciun al „pruncului” Ovidel nu ar fi altceva decât o altă blasfemie. După ce puterea și guvernarea actuală au sabotat Bistrița și nu au dat niscaiva zăpadă, să simțește și cetățeanu bistrițeanu că-i atmosferă de sărbătoare, Târgul (fără număr!) organizat, pardon, aruncat în priveliștea pietonală a orășeanului s-a dovedit a fi un fâs (pentru ca să nu spun un pârț).

Trei caciuli de pciele, două de blană, suc de mere de la sponsor, zorzoane, bobo de pom cu diferite arome încă neexpirate, și multă miere! Să mai zică cineva că nu curge mierea râuri-râuri în burgul nostru. Singurele exponate ce mai aveau iz de Crăciun și nu de Ostermark au fost drăgălașele felicitări și alte simboluri de sezon create de copii ! singurii care s-au prins că e vorba de Naștere și nu de Înviere! Ah! Era să uit de „tarabele” de vin fiert Skol, aceleași la care de Zilele Bistriței se mulgea bere, de această dată fără terase (lăsând răutățile la o parte, „moșu” Crețu a început să socializeze, în special cu presa, servind și închinând câte un păhărel de vin fiert cu aromă de Fuchs, colăceii fiind înlocuiți de covrigei și alte snaksuri).

Dar…oare care ar fi povestea „pruncului” Ovidel, a celor trei crai Luca, Florinel și Ionuț, a „neprihănitei” Floare, a inimosului Andrei și a purtătorului acestora de cuvinte. Vai! Era să uit de „îngerașul” protector al struțului (element esențial în această poveste), nimeni altul decât Vasilică ! un fel de Pegas altoit cu Hermes al Bistriței ! un mic Herodot…

A fost odată ca niciodată, pe vremea când struții se plimbau liniștiți pe pietonal, ignorând poveștile cu Xena, îmbrăcați în armuri multicolore, pestriți și veselei, un prunc pe numele lui de botez Ovidel. Ursitoarele i-au prezis un viitor măreț născut din cenușa unei biserici. La nașterea lui, trei crai de la răsărit au venit cu daruri alese, dar și cu servitute în serviciu. Craiul Luca, târgoveț principal, i-a adus pruncului toate bucuriile toamnei în orice sezon, iar pruncul i-a dat piața pe mână și un târg anual. Inimosul Andrei i-a șoptit pruncului „taci, copile!”, dar acesta nu-l băgă în seamă.

Craiul Florinel, protector din fire, i-a adus pruncului străjerii cetății, să-l iubească și să-l prețuiască, dar și să-l ocrotească, iar pruncul i-a dat în schimb controlul asupra tuturor caleștilor din burg, să le ridice și să le coboare, ca într-un carusel nebun. Inimosul Andrei i-a șoptit pruncului „taci, copile!”, dar acesta nu-l băgă în seamă.

Cel de-al treilea crai, cel Ionuț, mai crețiu la minte decât ceilalți doi, i-a închinat pruncului tot ce se poate construi, repara sau reabilita. Pruncul l-a răsplătit cu dale noi, cu asfalt la ofertă și foarfece pentru tăierile arboricole. Inimosul Andrei i-a șoptit pruncului „taci, copile!”, dar acesta nu-l băgă în seamă.

Nici neprihănita Floare nu putea sta liniștită (nicio clipă) la auzul cuvintelor crailor și pruncului, șoptindu-i celui din urmă „semnează Ovidel și … totul va fi bine!”.

Mihăiță, arhanghelul purtător de cuvânt, nota tot și dădea mai departe, anunțând veștile întocmai și la timp în tot orășelul blagoslovit.

În tot acest timp, de undeva de sus, îngerașul Vasilică căuta cu migală potcoava din ciocul struțului, dar nu o vedea din cauza bârnei din ochi.

După cum vă spuneam mai sus, struțul are un rol esențial în această poveste, doar că noi încă nu am găsit … esența!

Povestea noastră se încheie cu un cor ce colindă frumos în seară, la lumina bradului aprins de prunc, lângă niște colăcei, puțină șunculiță și șorici, două vorbe și-o cană cu vin.

De atunci, din vremuri struțiene și până în vremuri crețiene, pentru a marca momentul, se organizează un frumos Târg cu multe căciuli din blană și piele ce simbolizează darurile crailor aduse pruncului, cu multă miere, ce simbolizează promisiunile pruncului către crai, zorzoane și briz-brizuri, simbolistica neprihănitei Flori, suc de mere pentru inimosul Andrei, toate în fața presei, fapt ce aduce aminte de împrăștierea veștilor de către purtătorul arhanghel de cuvinte. Și Vasilică, ce ne aduce aminte de struți. Sau invers…

Povestea nu se termină aici, ea continuă de la ediție la ediție, așa că nu mai încălecăm pe struț, ci pe-o șa: și-așa mai departe…

mai multe puteti citi AICI: http://www.gbnews.ro

Join the Conversation

2 Comments

  1. Niciodata nu am vazut o asa mare bataie de joc  fata de Bistrita si Bistriteni ……..acest Centru care se vrea sa fie un simbol  al orasului …este un Fiasco.  un brad urit , urit …se vede ca l-au pus acolo si au facut totul  de mantuiala. nu mai spun de patinoar ….e  o groaza , un mare esec. Pacat . Un asa oras European …..am mai vazut doar in Africa  !!!  Urit,urit,urit !!  Rusine !!

  2. ………..si cind te gindesti ca acesti oameni vor face acolo si Revelionul. Doamneeeeeee……..ai mila de mine si de noi .  Decit acolo …mai bine ma duc in padure [cu veveritele si ratonii] e mai bine ..  credeti-ma !!! 

Leave a comment