20/08/2017

Vezi ce se va întâmplă pe Pietonalul Liviu Rebreanu la târgul “Crăciun în Bistriţa-Năsăud”

Fundaţia Doris Moldovan, Fundaţia S.A.T.E.A.N. Brăila, SC CisPro SRL Galaţi şi Asociaţia Image Concept, în parteneriat cu Primăria municipiului Bistriţa, vă oferă Crăciun în Bistriţa-Năsăud!

Din program nu lipseşte hrana atât pentru trup, cât mai ales cea pentru suflet, adusă de oameni simpli, din câteva comunităţi locale cu spirit viu, care trăiesc încă sărbătorile aşa cum orăşenii doar şi le amintesc cu nostalgie sau după care tânjesc cu jind.

La iniţiativa primarului Dumitru Bălăjan, femeile din ansamblul folcloric al comunei Dumitra „Flori Dumitrene” aduc pe pietonalul bistriţean bucate de-ale porcului făcute după reţete transmise din generaţie în generaţie, gospodarii satului îşi scot cepurile la butoaiele cu vin şi  de la damigenele cu ţuică pentru a oferi tuturor participanţilor la prima ediţie a târgului „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” posibilitatea să le cumpere pentru masa de sărbători. Pe lângă mâncărurile tradiţionale, dumitrenii vin pe scena de lângă bradul din centrul Bistriţei cu vechi colinde din zona noastră, obiceiuri şi tradiţii de Crăciun, pentru a ne încărca de bucuria Naşterii Mântuitorului.

Comuna Salva va fi reprezentată cu cinste, aşa cum ştie ea mai bine, de Virginia Linul, care aduce globuri pentru bradul de Crăciun, lucrate manual, cu mărgele, mici obiecte de podoabă care pot fi transformate în cadouri inedite pentru cei dragi şi, mai ales, sufletul Crăciunului de pe Valea Sălăuţei. Artista populară nu vine cu mâna goală nici pe parte de produse tradiţionale ci, ajutată de viceprimarul comunei Salva, Ioan Angelini, aşază la vedere sticle pline ochi cu ţuică cu mărgele şi coniac făcut de casă.

Din Runcu Salvei, vin colindători cu trasita plină de faimoasele plăcinte cu brânză, iar de pe Valea Bărgăului vor fi prezente pe pietonal adevăratele specialiste în gustul prăjiturilor de casă: haioşe şi cornuleţe cu marmeladă de prune adevărată, fără E-uri sau conservanţi, ce ţi se topesc în gură, prăjituri cu mere şi din foi cu miere, la care se adaugă aperitive de Crăciun făcute în propriile lor gospodării.

Colindători vin să ne ajute să trăim un adevărat Crăciun în Bistriţa-Năsăud şi din Mărişelu. Gospodarii de acolo, dar mai ales femeile din ale căror mâini vor ieşi cele mai pufoase pâini făcute în cuptor, cei mai parfumaţi cozonaci şi cele mai savuroase sarmale, au fost mobilizaţi toţi ca unu de nimeni altul decât preotul din sat, Aurelian Poptean.

Iar ca Ajunul Ajunului să ne aducă spiritul Crăciunului, în 23 decembrie, restaurantul Hotelului Decebal şi Crama Ardeleană vor pregăti cea mai bună pomană a porcului, de care să ne amintim până anul viitor pe vremea asta, la care se adaugă răcituri, caltaboşi, jumări, cârnaţi  si vinul fiert cu scorţişoară.

SC Lacto-Munteanu SRL vine cu produse lactate (cascaval, telemea, binecunoscuta smântână) toate de cea mai buna calitate, iar SC Crinelisei SRL din Sângeorz-Băi vine cu cozonaci, prăjituri şi pâine de casă, alături de multe alte gospodine din toate zonele judeţului care vor veni să-şi prezinte bunătăţile! Totodata cei care sunt pe ultima sută de metri în a cumpăra cadoul perfect vor găsi tot felul de bijuterii, ornamente de Crăciun confecţionate de meşteri populari şi artizani .

Pe tot parcursul evenimentul scena de pe pietonal va fi plină de colindători, veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului.

Doris Moldovan, preşedinte Fundaţia DORIS MOLDOVAN