Ce clică de imbecili ne dictează destinul?

Deputatul PSD Victor Socaciu se străduiește să-și dovedească inutilitatea ca și politician (plătit degeaba cu bani publici, trimis degeaba în Parlamentul României de niște votaci) ! și-i reușește cu mult mai bine decât lălăiala folchist-patriotică pe care o practica împreună cu ex-Cenaclul Flacăra, al ex-colegului Adrian Păunescu (eminamente decedat). Disperat să raporteze depășiri de legi la hectarul de efort intelectual depus, cenaclistul a depus la Parlament o inutilitate botezată „inițiativă legislativă” prin care ar dori să se interzică folosirea în spoturile publicitare difuzate la radio și tv a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural național, cum ar fi Ateneul Român, statuia poetului Mihai Eminescu sau vechi colinde (potrivit Mediafax). Cred că aceasta era prioritatea de grad zero din legislația varză a României. Din păcate, în ritmul acesta (individul este la a doua inutilitate legislativă proipusă pe anul în curs), până la alegeri vom mai avea parte de câteva imbecilități din partea lui.

Datorită unor astfel de inutili, aruncați în Parlament în ultimii 22 de ani cu furca votului pe listă sau a schilodului vot „uninominal” redistribuit, suntem acum prinși ca într-un corset de legi inutile (mai grav: interpretabile), suntem obligați să ținem cont de reglementări anormale numai pentru a da de lucru unei supradimensionate tagme de avocați-juriști-procurori-judecători. Nu există nici cea mai mică bunăvoință a reducerii legilor/legislației la un nivel minim obligatoriu.

În altă ordine de idei, dacă limba română face parte din patrimoniul cultural național, are să vină un idiot să ne propună să fie interzisă în spoturile publicitare? Păi așa, nu mai bine propunem pedepse usturătoare pentru cei care exprimă în limba română idei suburbane sau mediocre ! să-i vedem pe Antonescu, Ponta și o serie de maneliști politici scoțând bani din buzunare pentru inepțiile pe care ne obligă să le citim/vedem/ascultăm prin toate mijloacele de mediatizare moguliene?

Te pui cu mintea odihnită? Singura inițiativă pe care, din păcate, nici nu o vor propune si nici nu o vor vota vreodata, nici Socaciu și nici alți colegi de suferință de-ai domniei sale, ar fi obligativitatea controlului periodic cu privire la discernământul celor care propun și fac legi.

Despre o altă inutilă lege a scris, cu umor și talent colegul meu Ion Mureșan în anul 2002. Îmi face o nespusă plăcere să restitui către public această bijuterie intitulată Legea lui „gît-legău” și-a lui „de perete frecătoriu”

  • George Pruteanu a reușit să stîrnească un hohot de rîs național. Legea prin care DEX-ul a fost ridicat la rang de Cod penal nici măcar nu trebuie combătută. Inițial am vrut să scriu o compunere avînd ca personaj un parlamentar care merge la cumpărături, joacă un meci de tenis, urmărește la televizor o repriză de fotbal și traduce totul în dialectul Pruteanu. M-am oprit însă, căci ieșea o gogomănie atît de hazoasă încît a trebuit să fac eforturi ca să mă opresc din rîs. De altfel, și fără compunerea mea mass-media românească nu se mai poate opri. De vreo trei zile, Pruteanu a ajuns un fel de Bulă. Rîd și copiii din clasele primare la gîndul că vor merge la McDonald’s și în loc de un hot-dog vor cere un „cîine fierbinte” la pachet. Nici măcar naționalist nu pot să-l consider pe senatorul Bulă. Nici măcar patriot înflăcărat. Pentru amîndouă e, totuși, mult prea ridicol. În fond, George Pruteanu nu a dorit decît să-și lege de nume o tinichea care să zornăie prin ani. A vrut să intre, dacă altfel nu se poate, măcar cu tinicheaua de codă în istorie. Latiniștii ardeleni, cînd au propus ca la cravată să i se spună „gît-legău” iar la chibrit „de perete frecătoriu” aveau merite naționale deja adjudecate în epocă. Senatorul de PNÅ¢CD, PSD și ce-o mai fi e doar o caricatură de lingvist. Dacă e ceva care trebuie să ne dea de gîndit, e calitatea parlamentului României. Numai la gîndul că niște oameni cu mutre serioase, cu gît-legău și sacouri elegante, care vorbesc o limbă românească îndoielnică, au stat cuminți și au dezbătut niște tîmpenii îți dă fiori. Dacă doar dezbăteau, treacă-meargă, dar ei au și votat legea. În loc să se preocupe de legile proprietății, în loc să elaboreze acte normative necesare apropierii noastre de Uniunea Europeană, dînșii găsesc timp pentru a vorbi și a vota soarta cailor verzi pe pereți. Cînd cetățeanul nu știe ce-o să bage în gură, aleșii lui discută despre amenzile pe care să i le dea pentru ce scoate pe gură, pe lîngă multele înjurături. Dacă pînă acum nația nu prea avea încredere în Parlament, de acum au pierdut și dramul de prezumție de seriozitate cu care mai era creditat. Aleșii au ajuns în postura de grup umoristic, ceva de genul „Vacanța Mare”. Mă opresc aici. Nu înainte de a semnala senatorilor și deputaților că nici cuvîntul Parlament nu e tocmai neaoș, și ca atare ar trebui tradus grabnic în românește, pînă nu intră legea în vigoare. Ca să nu mai piardă vremea consultînd tot felul de lingviști, propun să fie adoptată ca varianta cea mai corectă pentru un amendament la DEX, următoarea: „Parlament ! substantiv neutru, din francezul parlement = de mangal frecătoriu”.

http://sareinochi.com/

 

Join the Conversation

1 Comment

  1. Minunat. Dar pentru o mai buna perspectiva asupra clasei politice, propun sa luati in calcul si perlele lingvistice si legislative comise de indivizi in mod egal sufocati mintal, precum  Igas, Basescu E., Funeriu… si cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista- Boc. Altfel tabloul descris ar fi incomplet, olecuta partinitor si cu o usoara tenta portocalie, de campanie.

Leave a comment