Victor Popa: Å¢ara lui 1001 de nopți

Cîți dintre noi nu ne-am dori ca, dintr-un singur gest, o magie, să schimbăm lucrurile. Mai ales în zi de leafă. Hocus-pocus, și avem suficienți bani pentru a ne plăti factura, să luăm haine și cele trebuincioase pentru familie. Și, poate, ne mai rămîne și ceva mărunțiș pentru țigări și, dă Doamne, o binemeritată ! după o lună de muncă ! beriucă. Așa că, hocus-pocus. Rezultatul… Încercați și dumneavoastră.

Din păcate, lucrurile nu stau așa. Dincolo de magia visului, pentru noi, muritorii de rînd, chestiile astea nu au valoare mai mare decît o ceapă degerată. Poate, uitîndu-ne în jurul nostru, vedem adevărații magicieni ai zilei de azi, reușind tot felul de scamatorii, una mai deșteaptă decît alta, în plus și profitabile. Magicienii zilei ! nu care cumva să i numiți profitori, baroni sau alte epitete de genul ăsta, lansate de presa aia care are tot felul de interese și vrea să destabilizeze ! își văd zilnic de treaba lor. Netulburați de nimeni ! altă mare magie. În securitatea vrăjii, ascunși după vălurile generate de magice bețe, la umbra borurilor jobenelor pline de iepurași ingenui, magii zilelor noastre ne creează nouă iluzii și lor profit. Vrăji precum licitații, trucuri precum contracte pe banii contribuabilului, magii care iau ochiul instituțiilor abilitate să rupă vraja. O lume de mai mici sau mai mari Merlini.

În urma lor rămîne doar basmul. Că altceva oricum nu se leagă de vrajă. Românie, file de poveste. Å¢ara lui 1001 de nopți. Hocus-pocus, și noapte bună. Vise plăcute tuturor. Magia pentru voi se ascunde în somn și vrajă în fiecare zi.

 

 

Leave a comment