Imunda muscă ! fluture în jurul lămpii

Mi-aduc aminte de inocentul Însuși El Premierul Adrian Năstase (fost nepot al Mătușii Tamara, că l-a exonerat Justiția de această mult prea coruptă rudenie) când, întrebat ce crede despre corupția de care era acuzat crapul (pardon, consilierul său) guvernamental Fănel Păvălache, a răspuns cu obișnuitu-i limbaj împănat de glumițe și metafore, că este firesc. În jurul Puterii se adună destui „fluturi în jurul lămpii”, atrași de diversele avantaje produse de actul de guvernare într-o țară cu un buget generos ce pare al nimănui (dar e, de fapt, bunul clientelei politico-mafiot-interlop-economice). Zic eu că mult mai potrivită ar fi fost referirea la „borcanul cu miere” spre care dau năvală muștele. Căci „lumina” Puterii în România nu a fost niciodată strălucitoare, ci, mai degrabă, palid-bolnăvicioasă, lăsând conuri de umbră, generoase spații dubioase de obscuritate unde s-au putut desfășura/cloci puzderie de afaceri dubioase. Așa că nu pot descrie efemerii fluturi lăcomia și prolificitatea imundei muște, ce umple cu răhăței orice loc pe care-și așează multiplele lăbuțe.
Fenomenul de înrăhățire a spațiului bugetar s-a petrecut devreme, odată cu „revoluția în direct”. Dintr-o dată ne-am trezit cu o năvală bâzâitoare de candidați la îmbogățire ! mai întâi pozând în „revoluționari” cu certificate (statut original, unic în lumea actuală, pelungind amintiri despre ilegaliști de pe vremea proaspăt-chipurile-îngropatului-comunism). Pretinzând „răsplata jertfei patriotice”, s-a ajuns prin acele certificate să se murdărească și ce mai rămăsese curat din presupusa Revoluție ! curat murdar, coane Fănică (trăiască fripturismul)! Și, să citez dintr-un editorial al domnului Ioan Pop: „ca rușinea să fie sigură, au apărut peste noapte legiune de profitori dintre cei ce n-au călcat vreodată pe locurile de-acum istorice. Toți sunt acum oameni de afaceri mai mult sau puțin prosperi”. Asta în vreme ce victimele „teroriștilor” și ai mineriadelor lui Ion Iliescu așteaptă încă o dreptate uitată.
De la acest profitabil început n-a fost deloc greu să se ajungă la clientelismul politic cultivat pe față încă în primii ani de guvernare FSN, PDSR, CDR, PSD, PNL, PDL ! nici un partid, nici o alianță de guvernare nu a reușit să se debaraseze de clientelism politic ! nu câtă vreme acolo sunt sponsorii de campanie electorală, acolo sunt banii negri ce intră în mod netransparent în bugetul partidelor și sunt răsplătiți, în caz de câștigare a puterii, cu lucrări și/sau funcții publice. Și așa se vor permanentiza lucrurile atâta vreme cât bugetul va fi un adevărat corn al abundenței doar pentru niște privilegiați ai României ! de la băieții deștepți din energie, la regii asfaltului șamd.
Fluturașii din jurul lămpii s-au transformat de mult într-o masă colcăitor-zumzăitoare de muște ce se strivesc de borcanul cu miere și nu mai au loc unele de altele. Motiv pentru care-și smulg piciorușele, aripioarele și se umplu de răhăței ! mierea-i tot mai puțină, borcănelul tot mai gol. Unde sunt glorioasele vremuri ale transformării din PCR în FSN ! Apoi în PDSR și PSD, când putea să zumzăie musca satisfăcut-greoi de la atâta cărăușie de miere din borcanul bugetar către locul de puit și numărat ouă? Locuri din economia subterană, prin tuneluri bine cunoscute de fosta securitate, deloc deranjate de „emanații” din decembrie 89… Deloc deranjate de o justiție ce se joacă de-a potența numai atunci când îi sunt amenințate privilegiile.

http://sareinochi.com/2011/12/29/imunda-musca-fluture-in-jurul-lampii/

Join the Conversation

1 Comment

  1. ba rahat portocaliu, nu ti/a mai dat nimeni peste rat.jag portocaliu, tu crezi ca poti face negru, alb?
    cum poti fi atat de tembel, dupa atata suferinta adusa de pesta portocalie, tot ailalti sunt de vina? nu ti/ie rusine ma jigodie portocalie, nu cred ca o scri din convingere. cat iei la o dejectie ca asta????

Leave a comment