20/09/2017

Cluj: Evenimentele artistice din 2011 – o prefigurare a şansei oraşului de a fi Capitală Culturală Europeană în 2020

Evenimentele culturale din anul 2011 au prefigurat, într-o derulare care s-a bucurat de participarea foarte numeroasă a publicului clujean, şansa oraşului de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2020.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a împlinit, în 2011, un deceniu de prestigioasă desfăşurare. Ediţia la care au fost proiectate peste 400 de filme a fost onorată de prezenţa actriţei britanice Jacqueline Bisset, a regizorului Lucian Pintilie, a producătorului de film Marin Karmitz, a altor peste 600 de cineaşti şi actori din ţară şi din străinătate.

În pregătirea ediţiei aniversare, fostul cinematograf ‘Republica’, reamenajat la standarde europene, a fost redeschis, cu noul său nume ‘Florin Piersic’, în 26 ianuarie, după ample lucrări de renovare.

Ediţia TIFF 2011 (3-12 iunie) le-a oferit cinefililor şansa de a viziona, pentru prima dată în 3 D, o capodoperă a regizorului Wim Wenders – filmul ‘Pina’ – o impresionantă metaforă dedicată artei marii balerine şi coregrafe germane Pina Bausch. În luna noiembrie, la o nouă proiecţie specială a acestui film, la Cinematograful ‘Florin Piersic’, numărul spectatorilor a fost atât de mare încât organizatorii au fost nevoiţi să organizeze şi a doua vizionare, în aceeaşi seară, tot cu sala arhiplină.

Alte două cinematografe clujene, ‘Victoria’ şi ‘Mărăşti’, au fost redeschise, după lucrări de modernizare.

Peste 100 de filme au fost proiectate la a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, care s-a desfăşurat între 14 şi 23 octombrie. De succes de public s-a bucurat şi ediţia clujeană a Festivalului Filmului Francez (3-5 noiembrie), cu 22 de proiecţii de lungmetraje, dintre care nouă în avanpremieră şi şase filme de mare succes de la Cannes. Festivalul ‘Anim’est’ (28-30 octombrie) a încântat publicul cu proiecţiile ‘Paprika’ şi ‘Naşii din Tokyo’, lungmetraje reprezentative ale regizorului japonez Satoshi Kon.

Un eveniment de prestigiu din viaţa culturală a oraşului a fost spectacolul cu ‘Noche Bach’, prezentat la Opera Română, în 9 septembrie, în cadrul Festivalului ‘George Enescu’. Renumitul coregraf Gigi Căciuleanu, director artistic al Baletului Naţional din Chile, originar din România şi stabilit în 1973 în Franţa, a prezentat publicului această remarcabilă punere în scenă.

‘Am venit cu trupa Baletului Naţional din Chile, pe care o conduc de zece ani şi pe care am plămădit-o. (…) Am venit cu acest spectacol pentru că este un mesaj al universalului, Bach fiind universal’, a spus marele coregraf.

‘Toamna muzicală clujeană’, care se desfăşoară cu săli arhipline, de 46 de ani, şi Festivalul Mozart, ajuns la a XXI-a ediţie, conferă oraşului un statut european. Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală ‘Gheorghe Dima’ – desfăşurat la secţiunile flaut şi clarinet, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, între 7 şi 11 februarie, s-a bucurat de prezenţa prof. univ dr. Philippe Cuper de la Conservatorul Naţional din Versailles (Franţa), unul dintre cei mai titraţi instrumentişti din lume. Solo-clarinetistul de la Opera Naţională din Paris a declarat, cu acest prilej, pentru AGERPRES, că este ‘un admirator învederat al lui Gheorghe Zamfir’.

Proiectul comasării celor trei muzee clujene – de Artă, Etnografic al Transilvaniei şi ‘Octavian Goga’ -, propusă de Consiliul Judeţean, a generat proteste, specialiştii argumentând că o astfel de unificare nu va conduce la creşterea calităţii, eficienţei şi la îndeplinirea la nivel superior a misiunii acestor instituţii de cultură. Modelul de ‘complex’ a fost practicat în Occident, dar a fost abandonat din cauza ‘lipsei de productivitate culturală şi de fezabilitate economică’.

În luna aprilie, Principesa Margareta a României şi-a lansat la Cluj-Napoca volumul ‘Cartea regală de bucate’. Alte lansări de carte cu public foarte numeros au fost cele cu volumele ‘Multe religii – un singur Legământ. Israel, Biserica şi lumea’ de Joseph Cardinal Ratzinger, actualul Suveran Pontif Benedict al XVI-lea, apărut în acest an la Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, ‘Dragostea şi vântul. Glose la Memoriile lui Valeriu Anania’ de prof. univ. dr. Aurel Sasu, precum şi ‘România actuală (Diagnoză)’ de Andrei Marga, carte apărută la Editura Eikon.

Biblioteca Judeţeană ‘Octavian Goga’ a împlinit, în 2011, 90 de ani de existenţă, momentul aniversar fiind marcat de o suită de evenimente. Instituţia a sărbătorit, totodată, cinci ani de la deschiderea American Corner, ca rezultat al parteneriatului încheiat cu Ambasada SUA la Bucureşti.

Naţionalul clujean, prin noul său director, renumitul regizor Mihai Măniuţiu, a prezentat publicului zece premiere de mare succes, printre care ‘Un cuplu ciudat’ de Neil Simon, regia Cristian Hadji-Culea, ‘La răscruce de vânturi’ după Emily Bronte, scenariul şi regia Ada Lupu, ‘Făt-Frumos din lacrimă’ după Mihai Eminescu, regia Marian Râlea, ‘Zbor deasupra unui cuib de cuci’ de Wasserman, după romanul lui Ken Kesey, în regia lui Marius Oltean şi ‘Machiavelli : arta terorii’, de Robert Cohen în regia lui Răzvan Mureşan.

Spectacolul ‘Strigăte şi şoapte’, regizat de prestigiosul Andrei Şerban, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a obţinut trei premii la Gala UNITER 2011 – Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, precum şi premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Zsolt Bogdan.

Conducerea Centrului Cultural Francez (CCF) din Cluj-Napoca a fost preluată, în 2011, de noul director Christophe Pomez. Prezent la reuniunea de bilanţ a Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană, care s-a desfăşurat în 14 decembrie, la sediul Primăriei, directorul CCF a afirmat că instituţia pe care o conduce ‘susţine cu mare onoare candidatura oraşului Cluj-Napoca pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2020′.

În luna septembrie, la Cluj-Napoca a fost inaugurat Centrul de Artă şi Cultură Japoneză.