Cluj: Evenimentele artistice din 2011 – o prefigurare a șansei orașului de a fi Capitală Culturală Europeană în 2020

Evenimentele culturale din anul 2011 au prefigurat, într-o derulare care s-a bucurat de participarea foarte numeroasă a publicului clujean, șansa orașului de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2020.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a împlinit, în 2011, un deceniu de prestigioasă desfășurare. Ediția la care au fost proiectate peste 400 de filme a fost onorată de prezența actriței britanice Jacqueline Bisset, a regizorului Lucian Pintilie, a producătorului de film Marin Karmitz, a altor peste 600 de cineaști și actori din țară și din străinătate.

În pregătirea ediției aniversare, fostul cinematograf ‘Republica’, reamenajat la standarde europene, a fost redeschis, cu noul său nume ‘Florin Piersic’, în 26 ianuarie, după ample lucrări de renovare.

Ediția TIFF 2011 (3-12 iunie) le-a oferit cinefililor șansa de a viziona, pentru prima dată în 3 D, o capodoperă a regizorului Wim Wenders – filmul ‘Pina’ – o impresionantă metaforă dedicată artei marii balerine și coregrafe germane Pina Bausch. În luna noiembrie, la o nouă proiecție specială a acestui film, la Cinematograful ‘Florin Piersic’, numărul spectatorilor a fost atât de mare încât organizatorii au fost nevoiți să organizeze și a doua vizionare, în aceeași seară, tot cu sala arhiplină.

Alte două cinematografe clujene, ‘Victoria’ și ‘Mărăști’, au fost redeschise, după lucrări de modernizare.

Peste 100 de filme au fost proiectate la a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, care s-a desfășurat între 14 și 23 octombrie. De succes de public s-a bucurat și ediția clujeană a Festivalului Filmului Francez (3-5 noiembrie), cu 22 de proiecții de lungmetraje, dintre care nouă în avanpremieră și șase filme de mare succes de la Cannes. Festivalul ‘Anim’est’ (28-30 octombrie) a încântat publicul cu proiecțiile ‘Paprika’ și ‘Nașii din Tokyo’, lungmetraje reprezentative ale regizorului japonez Satoshi Kon.

Un eveniment de prestigiu din viața culturală a orașului a fost spectacolul cu ‘Noche Bach’, prezentat la Opera Română, în 9 septembrie, în cadrul Festivalului ‘George Enescu’. Renumitul coregraf Gigi Căciuleanu, director artistic al Baletului Național din Chile, originar din România și stabilit în 1973 în Franța, a prezentat publicului această remarcabilă punere în scenă.

‘Am venit cu trupa Baletului Național din Chile, pe care o conduc de zece ani și pe care am plămădit-o. (…) Am venit cu acest spectacol pentru că este un mesaj al universalului, Bach fiind universal’, a spus marele coregraf.

‘Toamna muzicală clujeană’, care se desfășoară cu săli arhipline, de 46 de ani, și Festivalul Mozart, ajuns la a XXI-a ediție, conferă orașului un statut european. Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ‘Gheorghe Dima’ – desfășurat la secțiunile flaut și clarinet, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, între 7 și 11 februarie, s-a bucurat de prezența prof. univ dr. Philippe Cuper de la Conservatorul Național din Versailles (Franța), unul dintre cei mai titrați instrumentiști din lume. Solo-clarinetistul de la Opera Națională din Paris a declarat, cu acest prilej, pentru AGERPRES, că este ‘un admirator învederat al lui Gheorghe Zamfir’.

Proiectul comasării celor trei muzee clujene – de Artă, Etnografic al Transilvaniei și ‘Octavian Goga’ -, propusă de Consiliul Județean, a generat proteste, specialiștii argumentând că o astfel de unificare nu va conduce la creșterea calității, eficienței și la îndeplinirea la nivel superior a misiunii acestor instituții de cultură. Modelul de ‘complex’ a fost practicat în Occident, dar a fost abandonat din cauza ‘lipsei de productivitate culturală și de fezabilitate economică’.

În luna aprilie, Principesa Margareta a României și-a lansat la Cluj-Napoca volumul ‘Cartea regală de bucate’. Alte lansări de carte cu public foarte numeros au fost cele cu volumele ‘Multe religii – un singur Legământ. Israel, Biserica și lumea’ de Joseph Cardinal Ratzinger, actualul Suveran Pontif Benedict al XVI-lea, apărut în acest an la Editura Fundației pentru Studii Europene, ‘Dragostea și vântul. Glose la Memoriile lui Valeriu Anania’ de prof. univ. dr. Aurel Sasu, precum și ‘România actuală (Diagnoză)’ de Andrei Marga, carte apărută la Editura Eikon.

Biblioteca Județeană ‘Octavian Goga’ a împlinit, în 2011, 90 de ani de existență, momentul aniversar fiind marcat de o suită de evenimente. Instituția a sărbătorit, totodată, cinci ani de la deschiderea American Corner, ca rezultat al parteneriatului încheiat cu Ambasada SUA la București.

Naționalul clujean, prin noul său director, renumitul regizor Mihai Măniuțiu, a prezentat publicului zece premiere de mare succes, printre care ‘Un cuplu ciudat’ de Neil Simon, regia Cristian Hadji-Culea, ‘La răscruce de vânturi’ după Emily Bronte, scenariul și regia Ada Lupu, ‘Făt-Frumos din lacrimă’ după Mihai Eminescu, regia Marian Râlea, ‘Zbor deasupra unui cuib de cuci’ de Wasserman, după romanul lui Ken Kesey, în regia lui Marius Oltean și ‘Machiavelli : arta terorii’, de Robert Cohen în regia lui Răzvan Mureșan.

Spectacolul ‘Strigăte și șoapte’, regizat de prestigiosul Andrei Șerban, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a obținut trei premii la Gala UNITER 2011 – Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, precum și premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Zsolt Bogdan.

Conducerea Centrului Cultural Francez (CCF) din Cluj-Napoca a fost preluată, în 2011, de noul director Christophe Pomez. Prezent la reuniunea de bilanț a Asociației Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană, care s-a desfășurat în 14 decembrie, la sediul Primăriei, directorul CCF a afirmat că instituția pe care o conduce ‘susține cu mare onoare candidatura orașului Cluj-Napoca pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2020’.

În luna septembrie, la Cluj-Napoca a fost inaugurat Centrul de Artă și Cultură Japoneză.

Leave a comment