Traficul se desfășoară cu dificultate pe drumurile din Bistrița-Năsăud și Sălaj din cauza ninsorilor

Traficul rutier se desfășoară cu dificultate, duminică, pe toate drumurile naționale din Bistrița-Năsăud din cauza ninsorilor abundente, în timp ce în Sălaj cel mai greu se circulă pe DN1C, la limita cu Maramureș, și pe E81, drumul care face legătura cu județul Cluj, pe șosea fiind zăpadă afânată.

În Bistrița-Năsăud, pe toate drumurile naționale se circulă cu dificultate, din cauza ninsorii abundente care a început să cadă de dimineață, drumarii intervenind cu utilaje și cu material antiderapant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dispecerul de serviciu de la Secția Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj a declarat că a început să ningă, duminică, în jurul orei 9.00, mai întâi în zona Bistriței și a Becleanului, apoi la Rodna, Dealul Ștefăniței și Piatra Fântânele.

“Ninge abundent peste tot în județ. Intervenim cu utilaje pe DN 17, în Pasul Tihuța, pe DN 17C, la Dealul Ștefăniței, pe DN 17D, la Rodna, peste tot trec lamele care curăță carosabilul și mașinile care împrăștie antiderapant”, a declarat sursa citată.

Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, cel mai consistent strat de zăpadă este la Valea Mare – 40 de centimetri, în timp ce la Piatra Fântânele, în Pasul Tihuța, sunt 30 de centimetri de zăpadă.

Duminică dimineață, în Bistrița-Năsăud, s-au înregistrat minus 9,5 grade Celsius.

Și în județul Sălaj, traficul rutier se desfășoară îngreunat, porțiunile cele mai afectate fiind DN 1C, peste culmea Mesteacănului, la limita județului cu Maramureș, și pe culmea Munților Meseș, pe E81, care face legătura între Sălaj și Cluj.

“A început să ningă la ora 6.00 dimineața și de atunci ninsoarea nu s-a oprit, ninge peste tot în județ. Se circulă în condiții dificile, cele mai grele tronsoane sunt pe DN1C, peste culmea Mesteacănului, la limita județului cu Maramureș, și pe culmea Munților Meseș, pe drumul E81, care face legătura între Sălaj și Cluj. Pe carosabil este zăpadă afânată. Am mobilizat pe trasee toate utilajele pe care le avem în dotare, a fost împrăștiat material antiderapant și acum se intervine cu lamele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, șeful Secției Drumuri Naționale Zalău, Mircea Crișan.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate probleme și utilajele vor rămâne pe trasee atât timp cât va fi nevoie.

“Am făcut o tură prin județ, vin dinspre ieșirea din Sălaj spre Huedin și mă voi duce spre Mesteacăn, pentru a vedea situația la fața locului, dar nu am înregistrat probleme. Traficul se desfășoară greu, dar nu am avut blocaje sau incidente de acest gen”, a afirmat Mircea Crișan.

El a menționat că atât culmea Mesteacănului, cât și culmea Munților Meseș sunt tronsoane dificil de parcurs iarna, dacă se înregistrează ninsori.

“Șoferii nu au ce să caute în trafic dacă nu mașinile pregătite de iarnă. Mai ales autoutilitarele și TIR-urile riscă să rămână înzăpezite și blocate dacă nu au anvelope corespunzătoare”, a adăugat șeful Secției Drumuri Naționale Zalău.

Pe cei peste 270 de kilometri de drumuri naționale din Sălaj acționează pentru deszăpezire 22 de răspânditoare de material antiderapant prevăzute cu lamă, cinci utilaje cu răspânditor și lamă, opt încărcătoare, două utilaje caterpilar cu lamă, un autogreder și un tractor.

Pentru situații deosebite, în parcul auto al Secției Drumuri Naționale Zalău există două remorchere și o macara.

 

Leave a comment