Proiectul consilierului Alin Seserman de a amenaja trasee pentru ciclismul montan, supus dezbaterii Consiliului Local Bistrița

Consilierii locali care se vor reuni joi în ședință ordinară vor avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre inițiat de consilierul democrat-liberal Alin Seserman.

Acesta a propus realizarea unor trasee pentru ciclismul montan în municipiul Bistrița.

În expunerea de motive a acestui proiect, Seserman precizează că „în ultima perioadă tot mai mulți cetățenii ai municipiului Bistrița folosesc bicicleta pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă deplasarea la locul de muncă sau pentru alte activități tot mai multi bistrițeni folosesc bicicleta în mod regulat ca un sport sau hobby. Cele mai frecvente trasee folosite de aceștia sunt în padurile din jurul orașului respectiv Pădurea Codrișor, Schullerwald, Valea Măgherușului, Valea Jelnei sau Munții Bârgăului”.

Toate aceste rute folosite de pasionații de ciclism montan sau mountain biking nu sunt semnalizate sau marcate, iar unii dintre ei nu se descurcă atunci când doresc să parcurgă un traseu de câțiva kilometri. Foarte multi parcurg anumite rute cum ar fi Bistrița-Ghinda-Dealu Negru după propria orientare, fără marcaje, iar de multe ori întâlnesc mașini și utilaje care circulă prin pădure, iar în aceste cazuri nu funcționeaza nici o regulă de circulație. Pentru o deplasare normală atât pentru amatorii de mountain bike sau căruțe sau alte mijloace de transport este necesară marcarea și semnalizarea tuturor traseelor și a drumurilor forestiere sau de pământ” crede Alin Sesrman.

Consilierul propune ca în anumite cazuri să se folosească plăcuțe simple care vor conține semne sau mesaje gen „doar pentru biciclete”. În opinia sa, identificarea, marcarea și semnalizarea acestor trasee și eventual amenajarea acestora la început de an ar impulsiona și mai mult folosirea bicicletei în scopuri de petrecere a timpului liber, pentru o viață sănătoasă sau ca hobby.

În cazul realizării unor marcaje detaliate, Bistrița ar putea intra pe harta organizării de competitii de maraton sau semimaraton sau altele pentru profesioniști ca în cazul unor orașe precum Brașov, Baia Mare, Sibiu, Mediaș.

Astfel, rămâne de văzut dacă acst proiect va primi acceptul consilierilor locali.

Leave a comment