Aproape 1.000 de familii riscă să rămână fără ajutoarele de la stat pentru neplata taxelor și impozitelor

Agenția Județeană pentru Prestații și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud a primit notificări de la București în ceea ce privește o ordonanță de urgență care prevede ca de la 1 februarie, persoanele care nu își achită obligațiile către bugetul de stat să rămână fără ajutoarele sociale.

Ordonanța prevede că “neachitarea de către beneficiar a obligațiilor legale către bugetul local, respectiv: impozitul pe imobile, terenuri și/sau autovehicule, conduce la suspendarea drepturilor pe o perioadă de 5 luni, urmând ca în situația în care în decursul celor 5 luni beneficiarul nu-și achită aceste obligații, dreptul la ajutor social, alocația pentru susținerea familiei, respectiv indemnizația pentru creșterea copilului, să înceteze”.

Din acest motiv, începând cu data de 1 februarie, plata a aproape 700 de alocații de susținere a persoanelor din județul Bistrița-Năsăud a fost suspendată. De asemenea, și 172 de părinți care beneficiau de indemnizația de creștere a copilului trec prin aceeași situație. Alți 186 de bistrițeni care beneficiau de ajutor social au rămas fără acești bani pentru că nu și-au achitat impozitele și taxele locale.

În schimb, ordonanța mai prevede că achitarea obligațiilor legale către bugetul local duce la reluarea plății dreptului, inclusiv pentru perioada suspendată.

Agenția Județeană pentru Prestații și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud va organiza periodic sesiuni de informare cu reprezentanți ai primăriilor din județ privind aceste modificări legislative.

Cele mai multe ajutoare au fost suspendate în localitatea Rodna (circa 150), urmată de Bistrița (circa 130) și Teaca și Tiha Bârgăului (aproximativ 90).

Sursa foto: www.evz.ro

Leave a comment