La noua repartizare a banilor către primării, Primăria Bistrița a fost săltată

Consilierii județeni care s-au reunit astăzi într-o ședință extraordinară au aprobat un proiect de hotărâre care prevede repartizarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2012.

Prin acest proiect, primăriile din județ au primit diverse sume de bani.

Proiectul s-a mai aflat o dată pe masa consilierilor județeni în data de 19 ianuarie 2012, atunci, de asemenea fiind aprobat, însă într-o altă variantă.

Consilierii USL BN au contestat modul în care a fost arobat proiectul la acea vreme, iar prefectul a refuzat să dea avizul de legalitate, astfel că, proiectul a revenit pe masa consilierilor, însă, într-o altă formă. Unele primării au primit mai mulți bani, iar altele au primit mai puțini. Există însă și o situație în care, o primărie nu a primit niciun leu. Este vorba despre Primăria Bistrița. La proiectul de luna trecută era prevăzut ca municipalitatea să primească 112.000 lei, însă acum, Primăriei Bistrița nu i-a fost alocat nici măcar un leu.

Situații în care unele primării au primit la noua alocare și mai puțini bani mai există. De exemplu,  la Sângeorz-Băi inițial era pevăzută suma de 393.000 de lei, însă acum va primi doar 343.000 de lei.Totodată, comuna Urmeniș este un alt exemplu. Inițial trebuia să primească 107.000 lei, dar va primi în final doar 67.000 de lei.

Pe de altă parte, există și cazuri în care unele primării vor primi mai mulți bani. Spre exemplu, comuna Căianu Mic este un caz fericit. Dacă în proiectul de luna trecută era prevăzut ca aceasta să primescă doar 12.000 de lei, în cel de acum este prevăzut să îi fie alocată suma de 102.000 lei. La fel și la Galații Bistriței, care va primi în loca de 20.000 de lei suma de 70.000 de lei.

Viorel Tiniș, directorul Direcției Economice din cadrul CJ BN, a declarat pentru Bistrița Online că “așadar, față de prima ședință a CJ BN pentru acest proiect de hotărâre au apărut modificări în privința sumelor alocate unor primării. Am decis să schimbăm puțin pentru a ajuta astfel primăriile care chiar aveau nevoie de bani. Criteriile după care s-a făcut această împărțire a sumelor au fost cele de infrastructură și cofinanțare pentru proiectee externe”.

Tiniș mai spune că oricum primarii nu pot folosi acești bani în scopuri de funcționare, ci doar de dezvoltare.

Leave a comment