Peste 270 de milioane de lei, bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pe acest an! Vezi unde vor ajunge acești bani

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud care s-a reunit astăzi într-o ședință extraordinară a aprobat proiectul de hotărâre care prevede adoptarea bugetului propriu al instituției pe acest an.

La capitolul venituri, bugetul CJ BN este de circa 271 de milioane de lei, în vreme ce la capitolul cheltuieli aceste este de aproximativ 273 de milioane de lei.

Directorul Direcției Economice din cadrul CJ BN, Viorel Tiniș, explică pentru Bistrița Online că “diferența de două milioane de lei dintre venituri și cheltuieli rezultă din deficitul care se acoperă din excedentul din anul 2011″.

158 de milioane de lei pentru investiții

Tot Viorel Tiniș spune că majoritatea banilor sunt alocați în acest an spre segmetul de dezvoltare și infrastructură. Nu mai puțin de 158 de milioane de lei vor fi direcționați către investițiile din județul nostru, Viorel Tiniș pecizând că în mare parte se vor acoperi și sumele necesare pentru continuarea celor două mari proiecte derulate în județul nostru, fiind vorba despre reabilitarea DJ 151 și despre sistemul de management integrat al deșeurilor.

În ceea ce privește aparatul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pentru funcționare acestuia a fost alocată per total suma de aproximativ 7 milioane de lei, din acești bani fiind acoperite cheltuielile de personal dar și unele lucrări de reabilitare.

250.000 de lei vor fi destinați apărare națională, 880.000 de lei către protecție civilă și apărare împotriva incendiilor.

23 de milioane de lei pentru învățământ

De asemenea, o sumă mare din bugetul propriu al CJ BN va ajunge la sectorul învățământ. Peste 23 de milioane de lei vor primi școlile în care învață copiii cu deficiențe.

6,7 milioane de lei pentru sănătate

Și la capitolul sănătate s-au alocat 6,7 milioane de lei, bani care vor ajunge la Spitalul Județean de Urgențe Bistrița-Năsăud și la Serviciul Județea n de Ambulanță Bistrița-Năsăud. Cea mai mare parte din bani va fi destinată reabilitării termice a spitalului (aproape două milioane de lei). Viorel Tiniș mai spune că tot Spitalul Județean de Urgențe Bistrița-Năsăud va mai primi în acest an de la Ministerul Sănătății încă un milion de lei destinat finalizării lucrărilor la secțiile de oncologie și terapie intensivă.

15 milioane de lei pentru cultură, culte și recreere

Din cei 15 milioane de lei vor fi susținute activitățile Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud și a Muzeului Județean. De asemenea, sume importante (5 milioane de lei) merg pentru consolidarea și reabilitarea castelelor de la Posmuș, Comlod, a Casei Argintarului, a Bisericii de la Jelna și a cinematografului Dacia. 300.000 de lei vor fi destinate pentru sport.

Asistența socială primește 67 de milioane de lei

Banii vor fi destinați pentru susținerea centrelor de asistență socială și a sistemului de protecție a copilului. De asemenea, din acești bani se vor realiza și investiții la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice de la Nușeni.

Aproape 100 de milioane de lei, alocați pentru Protecția Mediului

Din cei 100 de milioane de lei, 85 de milioane vor fi destinate pentru colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor din județ și, de asemenea, se va finanța proiectul privind refacerea ecologică prin împăduriri la Dumitrița și se vor aloca bani și pentru Peștera Tăușoarele.

50 de milioane de lei, destinate capitolului transporturi

Majoritatea banilor sunt alocați pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a DJ 151, dar există și sume pentru pietruirea unor drumuri județene și pentru reparații la unele drumuri și poduri din județ.

Viorel Tiniș mai spune că față ed anul trecut, bugetul din acest an al CJ BN se menține cam la același nivel.

Leave a comment