25/09/2017

Vezi cum ar vrea USL BN să împartă Consiliul Judeţean banii

Astăzi, consilierii judeţeni se vor reuni din nou într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia se va dezbate pentru a doua oară un proiect de hotărâre care prevede repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2012.

Acest proiect a mai fost aprobat o dată în data de 19 ianuarie 2012, însă atunci, consilierii Uniunii Social Liberale Bistriţa-Năsăud care nu au fost prezenţi la şedinţă au contestat hotărârea, motivând că şedinţa a fost una nestatutară. Ei au cerut prefectului judeţului Cristian Florian să nu dea avizul de legalitate pentru această hotărâre, lucru care s-a întâmplat, iar acum consilierii vor dezbate din nou acelaşi proiect.

Dacă proiectul întocmit de CJ BN prevedea ca unele comune cu primari PD-L să primească sume mai mari, cei din USL BN nu au fost de acord cu acest lucru şi au făcut un proiect al lor privind repartizarea acestor bani, motivând că proiectul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este unul politic, alocările realizându-se în baza apartenenţei politice a primarilor.

Astfel, proiectul USL prevede că o importantă sumă de bani, mai precis 628.000 de lei să ajungă la Primăria Bistriţa, condusă de social democratul Ovidiu Creţu. Pe proiectul CJ BN, aceeaşi instituţie primeşte 110.000 de lei. Pe locul doi la alocări s-ar situa Primăria Beclean condusă tot de un social democrat – Nicolae Moldovan, cu 530.000 de lei.Aceasta ar primi de la CJ BN 227.000 de lei.

Locul trei este ocupat de Primăria Năsăud, condusă de un democrat-liberal – Dumitru Mureşan. În proiectul CJ BN se prevedea ca aceasta să primească aproximativ 520.000 de lei, în vreme ce proiectul PSD prevede alocarea a 530.000 de lei.

De asemenea, oraşului Sângeorz-Băi condus de un social democrat – Roland Venig, i-a fost prevăzută suma de 393.000 de lei, în vreme ce pe proiectul PSD ar primi tot 530.000 de lei.

În ceea ce priveşte comunele, în proiectul USL, niciuna nu ar primi sume mai mici de 150.000 de lei, în vreme ce pe proiectul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud există comune care ar primi alocări de 2.000 de lei, fiind vorba despre Monor (PSD) şi Poiana Ilvei (PNL). USL ar aloca acestor două comune câte 180.000 de lei pentru fiecare.

Dacă pe proiectul CJ BN există primării care ar primi şi sume de 400.000 de lei, pe proiectul USL, cea mai mare sumă alocată unei primării din mediul rural este de 330.000 de lei.

Consilierii USL Bistriţa-Năsăud vor prezenta astăzi proiectul lor şi rămâne de văzut în ce măsură acesta va fi luat în calcul în cadrul şedinţei extraordinare.

Tot în şedinţa de astăzi se va dezbate şi proiectul privind aprobarea bugetului propriu al CJ BN pe acest an.