EXCLUSIV: Liviu Rusu explică criteriile în baza cărora au fost împărțiți banii către primăriile din județ

După scandalul din ședința extraordinară a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care a avut loc ieri și în care s-a aprobat un proiect de hotărâre privind repartizarea unor bani către primăriile din județ, președintele CJ BN, Liviu Rusu, a acceptat să facă precizări în privința criteriilor care au stat la baza acestor repartizări de fonduri.

Consilierii USL BN și primarii aceleiași formațiuni politice s-au arătat nemulțumiți de modul în care au fost împărțiți banii și au decis să organizeze un miting de protest, programat asăzi, la ora 12:00.

Liviu Rusu a declarat că „întotdeauna și oricând fondurile alocate prin buget de la bugetul centralizat al statului către unitățile administrative, respectiv consiliile județene și apoi transmiterea lor în teritoriu va crea probleme, convulsii, discuții, mai ales într-un an cum este 2012, adică unul electoral. Din capul locului vă spun că banii veniți pentru județul Bistrița-Năsăud de la bugetul de stat, bani care trebuie să ajungă în teritoriu sunt mai mici cu nouă procente față de cei de anul trecut. Mai precis, în 2011, au fost 191 de milioane de lei, iar anul acesta sunt 174 de milioane de lei. Parte din aceste sume sunt împărțite prin decizia Finanțelor Publice. Ei au criterii guvernamentale stabilite încă de Guvernarea PSD, adică din 2004”.

Președintele CJ BN mai precizează că „o sumă relativ mică, la care îi spune sumă de echilibrare din cote din impozitul pe venituri și sume defalcate din TVA, care în acest an cuantifică 13,5 milioane de lei, mai mică cu o treime față de cea din 2011, când a fost de 11 milioane de lei, se repartizează în teritoriu de către Consiliul Județean ca și sume de echilibrare a bugetelor. Criteriile care au stat la baza alocării acestor sume sunt reprezentate în primul rând de proiectele pe care le au în derulare unitățile administrativ-teritoriale. Până la această oră, eu am așteptat să vină din teritoriu, de la toți primarii, necesarul de fonduri,a colo unde trebuie echilibrate bugetele în vederea susținerii sau cofinanțării unor proiecte. Unii nu mi-au adus, alții mi-au adus chiar astăzi lista, deși le-am alocat și lor bani, iar alții nu au avut cu ce veni pentru că nu au proiecte în derulare. Criteriul cel mai important este reprezentat așadar proietele aflate în derulare. Cei care spun că nu avem bani, că închidem primăriile, nu o spun pentru prima dată. Și anul trecut au fost asemenea  probleme și discuții, dar nu am văzut nicio primărie închisă, deci au avut bani. Ei bine, bani pe care să îi cheltuim pe cheltuieli curente, neeligibile sau de interes local nu avem de unde aloca”.

În privința scandalului care a izbucnit în ședința de ieri și a huiduielilor de la finalul ședinței, Liviu Rusu spune că „totul a fost un fe de comando special și nu mă feresc de acest cuvânt, făcut de consilierii și primarii USL, grupuri de presiune, cu vocabular incalificabil. Este un regulament de ordine interioară, este Legea Aleșilor Locali, Legea Administrației Publice Locale, eu nu am făcut altceva, decât să le aplic. Eu ai venit cu o variantă, căruia i-au spus centralizator. Nimeni nu a făcut un proiect. Proiect am făcut eu, care a fost supus la vot”.

Liviu Rusu condamnă limbajul consilierilor din USL și spune că „prin ce s-a întâmplat ieri s-a depășit limita. Eu le înțeleg frustrările că este an electoral, dar cu huiduieli, urlete și șefi de peluze care agita spiritele primarilor prezenți nu se rezolvă nimic. Suntem oameni civilizați, deși am închițit câteva din injuriile și jignirile care mi-au fost adresate, m-am abținut, i-am îndemnat să discute pe chestiune, să nu devieze de la discuția celor două proiecte de hotărâri. A trebuit să conduc ședința, să nu las să se transforme într-un spectacol de bufonerie, de circ și am supus votului, care până la urmăă este cel mai important”.

Consilierii USL îl numesc pe Liviu Rusu dictator, însă, el spune că „nu sunt dictator, nu dictez decât în formula mandatului care îmi este dat de majoritate, care întotdeauna câștigă. Ei au minoritate”.

În opinia președintelui, „ședința de ieri este validă, proiectele s-au aprobat, sumele se vor duce în teritoriu. Primarii PSD și PNL au sume îndestulătoare și pentru proiectele pe care le derulează, au sume serioase și prin cele două anexe de la Finanțele Publice, plus că am venit și noi cu o suplimentare la 22 de comune PSD și la 10 comune PNL „.

De asemenea, președintele promite că va face în fiecare lună ședințe ordinare, doar că “nu o să mai admit comportamente de cocină, de grăjdar și de categorii pe care nu le pot spune”.

Leave a comment