24/09/2017

Roland Cătălin Pena: Iarna măgarilor

După oină, mai inventarăm un sport naţional:Cine ajunge mai repede cu ajutoare la înzăpeziţi. Câştigă ăla care se laudă primul pe sticlă că a învins nămeţii şi a scos populaţia cătunului Nuştiucare din foame. De stai şi te minunezi ce oameni buni şi săritori născu ţara asta, săraca.

Normal că televiziunile mogulilor sunt din nou în avangardă, cu politicieni în coadă. Echipele lor ajung în locuri în care Armata şi Jandarmeria nici nu s-ar fi gândit vreodată că pot răzbate. Tatulici, însuşi, tras de tractorul primăriei, a descălecat printre cei dintâi într-o comună din Călăraşi. Gigi Becali e în pelerinaj, cu prohabul desfăcut după cum a observat o colegă, în Vrancea, în fruntea a 100 de oşteni ai domniei sale. Şi-a propus, ţac-pac, să deszăpezească vreo două judeţe. E vesel când e filmat, dar şi o ţâră trist. Nişte localnici i-ar fi cerut bani ca să pună şi ei mâna pe lopeţi. Păi de la cine învăţară prostul obicei?

Isteria e generală. Şi, bineînţeles, electorală. Turma urmează frumos aliniată măgarii care o manipulează. Cei mai măgari dintre măgari cer stare de urgenţă, fără ca habar să aibă că şi-ar putea prinde urechile în ea. În asemenea caz se pot interzice chiar răgetele pe care le emit în eter.

Se colectează de la haine, la te miri ce. Să le fi luat zăpada făina din căpistere, izmenele din garderobă, banii de la chichiţa lăzii sau slana din pod amărâţilor izolaţi de viscol? Ete, na, ne fandosim şi noi! Că să facem audienţă şi imagine, obligăm baba să traverseze strada.

În copilăria mea iernile ca asta începeau prin noiembrie şi se terminau în aprilie, cu ninsoarea mieilor. Nu prindeau pe nimeni nepregătit,dimpotrivă așteptau cu toții ,,de la ăl cu țâța-n gură,pân´la ăl cu barba sură” să vină iarna și sărbătorile ei!Dar atunci nu aveam nici libertate de exprimare, nici alegeri libere.

Editorial apărut în Puterea – Scris de : Roland Cătălin Pena

(Articol preluat și distribuit de Biroul de presă al PRM Bistrița-Năsăud )