FOTO: Revista „Mișcarea literară”, la ceas aniversar

Seria nouă a Revistei „Mișcarea Literară” și-a aniversat la finele săptămânii trecute, 10 ani de apariție. La evenimentul organizat în sala de ședințe a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au fost prezenți zeci de prozatori, poeți, critici literari, profesori și oameni de litere din Cluj-Napoca, Baia-Mare, Satu-Mare, Zalău, Târgu-Mureș, Suceava, Dej și Bistrița-Năsăud.

În cuvântul de deschidere al evenimentului, directorul revistei „Mișcarea literară”, Olimpiu Nușfelean a menționat faptul că „10 ani nu sunt mulți dacă e să-i numărăm, însă totuși pentru o publicație literară în această perioadă post decembristă în care încercăm să ne căutăm identitatea să ne reașezăm valorile, e totuși un fapt care poate fi consemnat. Revista a apărut încercând să suplinească un gol, o nevoie sau o dorință, o aspirație a oamenilor care scriu de aici, de a avea o publicație. De-a lungul anilor au fost fapte de această natură care au avut o anumită durată, au fost precedate de gânduri, căutări și așteptări. Dacă ar fi să căutăm la sânge când a îcolțit ideea acestei reviste e destul de greu să o găsim. Au fost inițiative și la un moment dat a fost o scânteie. A fost un grup care s-a constituit și o scânteie dată de cineva. Și ne-am spus « hai să facem această revistă»”.

Fondată în 1924 de către Liviu Rebreanu, revista Mișcarea Literară a reînceput să fie editată în urmă cu 10 ani. La ora actuală din redacție fac parte scriitorii: Olimpiu Nușfelean (director), Ioan Pintea (redactor șef), Ion Moise (redactor șef adjunct), Virgil Rațiu (secretar de redacție) și Andrei Moldovan. Pe parcursul celor 10 ani de editare, revista a găzduit în cele 40 de numere, scriituri ale unor nume mari ale literaturii naționale, printre ele numărându-se: Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Petre Å¢uțea, Nicolae Steinhardt, Nichita Stănescu.

„Revista a preluat numele unei reviste de prestigiu. Și atunci când a preluat acest nume, redactorii ei s-au angajat într-un demers important, poate chiar riscant. Nu vroiam neaparat să preluăm programul revistei lui Liviu Rebreanu, nici nu puteam într-un alt context, dar în același timp ne-am lăsat inspirați de programul revistei. […] Dacă vom citi editorialul lui Rebreanu din revista scoasă de el în 1924 vom observa că este totuși un articol destul de actual. Am încercat după propriile puteri să cristalizăm un fapt literar și să-l așezăm într-un anumit standard. Nu știu dacă am reușit […], dar totuși privind în urmă la cei 10 ani de apariție, ne dăm seama că aici se adună expresia unor conținuturi care reflectă în cele din urmă fenomenul literar bistrițean în acord cu fenomenul literar național.” – a adăugat scriitorul și totodată directorul revistei, Olimpiu Nușfelean.

La finalul primei părți a evenimetului au fost acordate premiile Revistei „Mișcarea literară” care s-au îndreptat către Radu Å¢uculescu pentru proză, Gavril Moldovan pentru poezie, Călin Teutișan pentru eseu și către Adrian Podaru pentru traducere. Printre personalitățile care au luat parte la eveniment s-au numărat: directorul Centrului Județean pentru Cultură ! Florin-Vasile Șomlea, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor ! Alexandru Câțcăuan, directorul Bibliotecii Județene ! Oliv Mircea, artistul plastic Marcel Lupșe, profesorul Nicolae Bosbiciu, George Vulturescu (Poesis), Ioan Pavel Azap (Tribuna), Daniel Săuca (Caiete Silvane), George Vasile Dâncu, Cornelia Macarie, Flore Pop, Nicolae-Marian Tomi, Vasile Ciherean, Aurel Podaru, Ioan Mărginean, Alexandru Pugna, Victor Știr și mulți alți oameni de litere.

După premiere, manifestarea culturală a continuat într-un spațiu mai neconvențional, unde scriitorii au participat la o dezbatere pe tema „Literatura între realitate și ficțiune” și o sesiune de prezentare de carte.

Revista „Mișcarea literară” poate fi studiată și pe site-ul www.miscarealiterara.ro.

Înregistrarea video completă a evenimentului o puteți urmări în această seară de la ora 19:00 pe TV Bistrița sau pe www.tvbistrita.ro în cadrul emisiunii „Pagini de cultură și civilizație”.

Mihaela Mocanu

Leave a comment