Ministerul Sănătății vrea sa interzică fumatul în spațiile publice

Studiul Global privind Tutunul la Adulți (GATS), lansat luni în România, indică faptul că fumătorii cheltuie lunar aproximativ 273 de lei pe țigări.

Primul studiu GATS Romania mai arată că prevalența fumatului în România este de 26,7%, existând aproximativ 5 milioane de fumători, dintre care 4 milioane fumează zilnic.

Studiul indică și că peste o cincime dintre persoane (20,7%) au observat că se fumează în clădiri guvernamentale, 10,4% în instituții medicale, 25,1% în școli și 47,5% în universități. Majoritatea persoanelor au raportat expunerea la fumul de țigară în baruri/cluburi de noapte (94,4%) și restaurante (86,6%).

Din acest motiv, ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a lansat ideea de a se interzice fumatul în spații publice.

Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigară la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) și două milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spații publice, este de o importanță vitală ca Guvernul să așeze controlul tutunului pe lista priorităților legislative”, a declarat Ritli citat de presa națională.

Legislația ar trebui să interzică fumatul în restaurante, cluburi a mai precizat Ritli.

Ministerul Sănătății are o legislație privind interzicerea fumatului în spațiile publice, dar de cele mai multe ori, aceasta este încălcată, de aceea, pornind de la rezultatele acestui studiu, Ministerul Sănătății intenționează continuarea programului Național de Control al Tutunului și reglementarea interzicerii fumatului în spațiile publice în concordanță cu recomandările Uniunii Europene.

Leave a comment